blogging-onlinetrziste “Zašto imati blog?” To je razumno pitanje.

Blogovi kao sustav za upravljanje sadržajem olakšavaju tvrtkama da iznesu na površinu informativan i koristan sadržaj izravno pred svoje “kupce”, a posredno preko tražilica i društvenih kanala. Blogeri izvještavaju da su njihove aktivnosti rezultirale većom vidljivosti njihovog poslovanja, novim klijentima i povećanjem prodaje.

Pokazalo se da ako poslovanje ima nešto zanimljivo za reći i ponuditi svojim korisnicima onda je blogging platforma jedan od najproduktivnijih kanala ili metoda za to. Ako ne, onda vjerojatno postoje neki drugi, važnije problemi koje poslovajne treba da riješi. Za poslovanja kojima je ideja o bloganju nova, pojam pokretanja i održavanja korporativnog bloga često priziva strah od moguće kontraproduktivnosti. Pisanje, istraživanje, IT podrška i hosting, plus marketing i mjerenje, to nešto što nije bilo u početku na prvom mjestu i bez određenog povrata ulaganja, može da postane izgubljen slučaj.

Za one preostale optimiste koji su svjesni prednosti koje pruža bloganje ali nemaju prognoza sredstava za to, evo nekoliko savjeta da počnu blogati u pravom smjeru. 

Počnite čitati blogove. Ovo je veoma bitno jer ako ne razumijete blog iz korisnikove točke gledišta, veoma je sporno da li ćete uspjeti napraviti vlastiti koji će zadovoljiti potrebe korisnika.

Postavite ciljeve za vaš poslovni blog. Ako nemate odredište na koje treba da vas odvede uloženi trud, počet ćete lutati i na kraju nestati. Ne gubite vrijeme pokušavajući služiti svima. Vrlo je cjelishodno da vaši blogging napori identificiraju nekoliko razumnih poslovnih rezultata i neki vremenski okvir za njihovo ostvarenje.

Na primjer, uobičajeni poslovni ishod bloganja može biti “povećanje relevantnog prometa na korporativni web sajt”. Blog koji objavljuje za kupce koristan sadržaj nekoliko puta tjedno, daje razlog potencijalnim kupcima da se vrate i posjete korporativni web sajt radi detaljnijih informacija.

Česta pogreška koju poslovanja čine jeste ta da postavljaju cilj kao što je, ” povećanje relevantnog prometa na korporativni web sajt “, a zatim počnu bloggati osobne ili skupne acentrični informacije: o najavama, proizvodima i priopćenjima za javnost, PR-u i ostalim sto se može podvesti pod samopromociju.

Ignoriranje interesa kupaca je propast u smislu marketinga, a kamoli blogginga. Kako saznati što kupci žele da vide na vašem poslovnom blogu? Jednostavno, pitajte ih.

Nakon toga napravite plan koji daje šansu za uspjeh vašim blogging naporima, planirajući blog teme koje služe potrebama kupca a indirektno i vašim poslovnim potrebama, naravno.

Napravite raspored. Blog urednički plan ima višestruku namjenu. On pomaže pri kreiranju sadržaja sa više suradnika. Olakšava piscima sadržaja da ostanu na stazi koja zadovoljava potrebe i kupca i poslovanja. Također je veoma koristan kada se pisci nađu u sušnom periodu. Još jedna prednost je da postaje navika za korisnike koji mogu računati na novi sadržaj iz tjedna u tjedan.

Budite učinkovi sa sadržajem. Postoji mnogo načina kako dobiti više od manje kreiranjem sadržaja sa znanjem šta je to što dobro prolazi i to kombinirati sa onim za što je zainteresirana vaša ciljana publika.

Evo provedbe jedne ovakve vrste efikasnosti: Postavite Google ili Twitter style alerts na teme koje pokrivate kako bi identificirali potencijalne izvore. Postava pitanje u toj nekoj temi, relevantnom članku i zaključite sa svojim vlastitim promatranjima a zatim pozovite čitatelje da daju svoje mišljenje. Ovako izgleda klasičan blog post, i ako pisac uspije biti zanimljiv, to je onda uspijeh.

Bloganje poslovanjima može donijeti dosta dobrog, a najbitnije od svega je da će stvoriti odnos koji ulijeva povjerenje potencijalnim korisnicima i brige o interesima korisnika.