chrome-os-netbook-225 Kada je Google prvi put najavio Chrome, mnogi su se zapitali da li to Google pokušaj da uništi Microsoft. Nakon više od godinu dana, Google je konačno objavio Chrome. Iako on još uvek nije spreman za komercijalizaciju Google je ipak napravio pometnju sa izdanjem CR-48 testnog notebook-a.

Ipak, ostaje pitanje. Koji je Google-ov cilj sa Chrome operativnim sistemom? Zašto ima i Android i Chrome? Koji su to strateški ciljevi kompanije?

Iako su neki kritičari nabrajali greške u operativnom sistemu (zaboravljajući je on još uvek nepotpun) ili predviđali njegovu propast, oni nevide veću sliku svega. Chrome je samo jedan deo master plana usmeren na promenu sveta da ide dalje na web i na kraju zadovoljavanje jednačine Google prihoda.

Google strategija sa Chrome OS

Jednačina Google prihoda glasi, “prihodi = vreme provedeno na Web-u”. Za svaki minut utrošen na web stranici i svaku posetu, Google dobija više novca iz svoje ogromne oglasne mreže. 

Chrome OS u potpunosti eliminiše desktop i bukvalno vas izaziva da koristite samo Internet da bi uradili ono što trebate. I znate šta? U skoro svakom slučaju, postoji web aplikacija koja može da zameni program u Windows Start meniju ili Mac OS X Dock. A onih par stvari koje niste u mogućnosti da uradite, verovatno će rešenje za to biti dostupno na Chrome Web prodavnici.

Chrome OS pokušava da nas uslovi da se oslanjamo samo na web, a ne na desktop računare kako bi zadovoljili svoje potrebe.

Dovlačenje korisnika na Web, sa određenim proizvodom s vremena na vreme

chrome-os-UI

Chrome OS. The Chrome Web Store. Cloud Connect. Message Continuity. Google TV. Google Buzz. Android. Svi ovi Google proizvodi su dizajnirani da nateraju ljude da koriste web svakim danom sve duže. Oni pomažu da ljudi provode sve više vremena na online Cloud, gde Google dominira.

Android je Google-ova vizija web-orijentisanog mobilnog sveta. Google TV je pokušaj da vas navede da pretražujete web na ekranu svog televizora u dnevnoj sobi. A Chrome OS treba da vas odvoji od desktop-a i privoli vas da koristite isključivo pretraživač.

Za ogromnu većinu ljudi, Chrome zadovoljava njihove potrebe. Želite da uredite fotografiju? Postoji aplikacija za to. Želite da igrate pasijans? Postoji aplikacija i za to. Na kraju će takođe biti i dosta opcija za gledanje vaših omiljenih filmova.

Pošto je Chrome operativni sistem besplatan i otvorenog koda, pretpostavit je da će uređaji koji se prodaju sa njim biti mnogo jeftinije od onih sa Windows-om, što ih čini atraktivnim za kupupovinu.

Google-ov ceo poslovni model se zasniva na tome da ostanete što duže na Internetu. Ako može da nađe način da vas zadrži jedan minut duže svaki dan, to je veliki uspeh za kompaniju. Chrome OS je samo sastavni deo mnogo veće strategije Google-a kojoj je krajnji cilj da budemo u potpunosti zavisni od Web-a.