Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Optimiziranje Internet stranica za tražilicu Bing

2 0 komentara

microsoft-bing-logo-design Ignoriranje Google-a znači ignoriranje online marketinga, dok ignoriranje Bing-a ili Yahoo-a obično znači ignoriranje ničeg više osim nekoliko dodatnih klikova.

Ako se web stranice ne optimiziraju za Google, možete zaboraviti na uspješan online marketing. Google ima najveći tržišni udio među tražilicama i stalno brine o mnogim svojim inovacijama od kojih su neke od posljednjih, instant pretraživanje, preview stranice …

Još od kada je Microsoft pokrenuo Bing, on privlači veliko interesovanje SEO zajednice. To je sasvim logično jer se očekuje da Bing bude veliki igrač koji će smanjiti udeo Google-a.

Bing se dosta razlikuje od drugih tražilica i to je njegova glavna prednost.

Prvi utisak koji dobijate kada odete na Bing.com je da je drugačiji, i što je najvažnije, kada unesete termin za pretragu, rezultati koje dobijate su prijatno iznenadenje jer su zaista relevantni. Rezultati koje ste dobili pretragom sa Bing-om su relevantni, ali oni se veoma razlikuju od rezultata na Google-u. Zapravo, bez obzira da li pretražujete pomoću Google-a ili Bing-a, dobijate relevantne rezultate, a rezultati se veoma razlikuju jedni od drugih. 

bing-interface

Jedna od najvažnijih stvari koja zanima SEO stručnjake je Bing-ov algoritam. Očigledno, Bing-ov algoritam je drugačiji od Google-ovog zbog toga što se za isti termin pretrage dobijaju različiti rezultati.

Zanimljiva statistika također pokazuje da je vjerojatnost da će korisnik Bing-a kupiti nešto online 11% veća za razliku od Google.

Zašto će tržišni udio Bing-a rasti u budućnosti

Bing će sigurno steći popularnost u narednih nekoliko godina. Evo nekoliko razloga zašto:

  • Ima dugoročni strateški plan.
  • Usredotočen je na investiranje u pretraživanje.
  • Inovativni su.
  • Njegov odnos s drugim velikim igračima na tržištu, kao što su Yahoo i Facebook.
  • Google postaje sve komercijalniji. Danas je Google fokusiran na monetarizaciju pretraživanja a također se može primjetiti i njegova pohlepnost koja će vremenom sigurno početi da tjera korisnike.
  • Microsoft je veoma bogata kompanija koja sebi može priuštiti da investira u pretragu koliko god je potrebno.
  • Preuzeli su Yahoo rezultate pretrage. ComScore izvještava da je Bing-ov udio na tržištu blizu 30 posto, zahvaljujući ovom partnerstvu.

    Bing-ovi problemi:

    Problem sa preusmjeravanjem, posebno 301, je veoma zabrinjavajući za SEO. To je ozbiljan problem kada premještate URL-ove, a također je problem i kada radite sa duplim sadržajem. Najbolji alat za korištenje u Bing-u za dupli sadržaj je njihov parameter handling alat, dostupan u Bing Webmaster Toolbox.

    Međutim, očekivati je da će Bing-ov tim vrlo brzo riješiti taj problem.

    Optimizacija Bing-a

    Bing je važna komponenta za stratešku kampanju. Osim povećanja prometa sa Bing-a, e-commerce web stranice mogu očekivati i demografiju koja je spremna za kupovinu. Prema Microsoft-ovim navodima, Bing korisnici imaju vjerojatnost kupovine 11 posto veću od Google korisnika, a 31 posto veću od općih web korisnika. Upravo je ovo razlog zašto e-commerce tvrtke ne bi trebalo da zanemare bitnost Bing-a.

    Opći SEO pristup za Bing

    Dosljednost: Osigurati da su signali upereni na isti smjer. URL struktura i kanonizacija, unutarnje povezivanje, rel = kanonske oznake, XML sitemaps, isključenje robota, svi bi trebali slijediti kanoničke standarde za vaš web sajt.

    Učinkovitost: Omogućiti kompresiju i HTTP uvijet GET sa If-Modified-Since. Microsoft ima veoma zgodan alat za provjeru i kompresije i uvjeta za dobivanje zahtjeva.

    Kvaliteta: Trebate ponuditi kvalitetan i koristan sadržaj.

    Linkovi: Bing je trenutno veoma osjetljiv na link spam. Nije dobra stvar, ali plaćeni linkovi nažalost, čini se da funkcioniraju jako dobro na Bing-u.

    Specifičnosti SEO taktike za Bing

    • Posebnu pažnju posvetiti XML Sitemaps. Trudite se da je aktualna i koristite index datoteku kako bi centralizirali više datoteka.
    • Koristiti RSS za sve nove sadržaje, to je najbolji način da Bing zna za vaš svježi sadržaj.
    • Ako je moguće koristite stare domene. Usporedba prvih mjesta na Google-u i Bing-u je pokazala da se na vrhu Bing-a gotovo uvijek nalaze stariji domeni, kao kod Google-a.
    • Duži tekstovi, ne samo da su dobrodošli, nego izgleda da Bing-u treba više sadržaja kako bi ispravno rangirao sajt.

    2 0 komentara to 'Optimiziranje Internet stranica za tražilicu Bing'

    Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Optimiziranje Internet stranica za tražilicu Bing'.

    1. Upravo pokušavam da postavim Sitemaps in Bing Webmaster Tools, ali mi uvek izbaci grešku na stranici. Da li možda postoji ograničenje za broj unetih linkova po sitemap-u?

      Srđan Janković

      13 dec 10 at 01:52

    2. Pozdrav Srdjane, pa realno nebi trebalo da postoji ogranicenje. Pokusaj da proguglas na osnovu greske koju si dobio, ili javi koju gresku si dobio pa cemo vidjeti da li ti mozemo pomoci.

      onlinetrziste

      13 dec 10 at 07:52

    Ostavi komentar