microsoft-bing-logo-design Ignoriranje Google-a znači ignoriranje online marketinga, dok ignoriranje Bing-a ili Yahoo-a obično znači ignoriranje ničeg više osim nekoliko dodatnih klikova.

Ako se web stranice ne optimiziraju za Google, možete zaboraviti na uspješan online marketing. Google ima najveći tržišni udio među tražilicama i stalno brine o mnogim svojim inovacijama od kojih su neke od posljednjih, instant pretraživanje, preview stranice …

Još od kada je Microsoft pokrenuo Bing, on privlači veliko interesovanje SEO zajednice. To je sasvim logično jer se očekuje da Bing bude veliki igrač koji će smanjiti udeo Google-a.

Bing se dosta razlikuje od drugih tražilica i to je njegova glavna prednost.

Prvi utisak koji dobijate kada odete na Bing.com je da je drugačiji, i što je najvažnije, kada unesete termin za pretragu, rezultati koje dobijate su prijatno iznenadenje jer su zaista relevantni. Rezultati koje ste dobili pretragom sa Bing-om su relevantni, ali oni se veoma razlikuju od rezultata na Google-u. Zapravo, bez obzira da li pretražujete pomoću Google-a ili Bing-a, dobijate relevantne rezultate, a rezultati se veoma razlikuju jedni od drugih. 

bing-interface

Jedna od najvažnijih stvari koja zanima SEO stručnjake je Bing-ov algoritam. Očigledno, Bing-ov algoritam je drugačiji od Google-ovog zbog toga što se za isti termin pretrage dobijaju različiti rezultati.

Zanimljiva statistika također pokazuje da je vjerojatnost da će korisnik Bing-a kupiti nešto online 11% veća za razliku od Google.

Zašto će tržišni udio Bing-a rasti u budućnosti

Bing će sigurno steći popularnost u narednih nekoliko godina. Evo nekoliko razloga zašto:

  • Ima dugoročni strateški plan.
  • Usredotočen je na investiranje u pretraživanje.
  • Inovativni su.
  • Njegov odnos s drugim velikim igračima na tržištu, kao što su Yahoo i Facebook.
  • Google postaje sve komercijalniji. Danas je Google fokusiran na monetarizaciju pretraživanja a također se može primjetiti i njegova pohlepnost koja će vremenom sigurno početi da tjera korisnike.
  • Microsoft je veoma bogata kompanija koja sebi može priuštiti da investira u pretragu koliko god je potrebno.
  • Preuzeli su Yahoo rezultate pretrage. ComScore izvještava da je Bing-ov udio na tržištu blizu 30 posto, zahvaljujući ovom partnerstvu.

    Bing-ovi problemi:

    Problem sa preusmjeravanjem, posebno 301, je veoma zabrinjavajući za SEO. To je ozbiljan problem kada premještate URL-ove, a također je problem i kada radite sa duplim sadržajem. Najbolji alat za korištenje u Bing-u za dupli sadržaj je njihov parameter handling alat, dostupan u Bing Webmaster Toolbox.

    Međutim, očekivati je da će Bing-ov tim vrlo brzo riješiti taj problem.

    Optimizacija Bing-a

    Bing je važna komponenta za stratešku kampanju. Osim povećanja prometa sa Bing-a, e-commerce web stranice mogu očekivati i demografiju koja je spremna za kupovinu. Prema Microsoft-ovim navodima, Bing korisnici imaju vjerojatnost kupovine 11 posto veću od Google korisnika, a 31 posto veću od općih web korisnika. Upravo je ovo razlog zašto e-commerce tvrtke ne bi trebalo da zanemare bitnost Bing-a.

    Opći SEO pristup za Bing

    Dosljednost: Osigurati da su signali upereni na isti smjer. URL struktura i kanonizacija, unutarnje povezivanje, rel = kanonske oznake, XML sitemaps, isključenje robota, svi bi trebali slijediti kanoničke standarde za vaš web sajt.

    Učinkovitost: Omogućiti kompresiju i HTTP uvijet GET sa If-Modified-Since. Microsoft ima veoma zgodan alat za provjeru i kompresije i uvjeta za dobivanje zahtjeva.

    Kvaliteta: Trebate ponuditi kvalitetan i koristan sadržaj.

    Linkovi: Bing je trenutno veoma osjetljiv na link spam. Nije dobra stvar, ali plaćeni linkovi nažalost, čini se da funkcioniraju jako dobro na Bing-u.

    Specifičnosti SEO taktike za Bing

    • Posebnu pažnju posvetiti XML Sitemaps. Trudite se da je aktualna i koristite index datoteku kako bi centralizirali više datoteka.
    • Koristiti RSS za sve nove sadržaje, to je najbolji način da Bing zna za vaš svježi sadržaj.
    • Ako je moguće koristite stare domene. Usporedba prvih mjesta na Google-u i Bing-u je pokazala da se na vrhu Bing-a gotovo uvijek nalaze stariji domeni, kao kod Google-a.
    • Duži tekstovi, ne samo da su dobrodošli, nego izgleda da Bing-u treba više sadržaja kako bi ispravno rangirao sajt.