webm_logo Neobičan potez koji je Google objavio na svom blogu začudio je mnoge. Google je izjavio da će uskoro prestati podržavati H.264 video kodek u Chrome pregledniku. Umjesto toga, samo će podržati open-source tehnologije, kao što su vlasti WebM (sa VP8 kodekom) i open-source Theora video kodek koji se koristi u Firefox-u.

Google je objavio WebM projekt u svibnju prošle godine, zajedno sa partnerima, Mozilla i Opera (Apple se oslanja na H.264 u svojoj misiji usmjerenoj protiv Flash-a). Razlog za čuđenje je taj da je H.264 video codec široko prihvaćen, između ostaloga koristi se i na YouTube. Međutim, svaki puta kada se korisiti moraju se platiti prava MPEG LA, koji je vlasnik H.264.

Iako bi u neku ruku odluka Googla mogla biti dobra, sa druge strane Google je odbacio H.264 sa namjerom da omogući otvorenu inovaciju ali s druge strane Google još uvijek u svom Chrome pregledniku koristi Flash (koji koristi H.264 za video).

Koje je opravdanje Google-u da uskrati podršku H.264, ali ne i Flash-u? Jednostavno, Adobe je također jedan od WebM partnera i podržavati će WebM tehnologiju unutar Flash-a. Dakle, bitka je sada pomjerena na liniju između Google-a i Apple-a, koji je još uvijek ostaje uz H.264, kako bi izbjegao Flash.

Pošto je Google odlučio odbaciti H.264 format, sada će morati prekodirati sve na YouTube-u u svoj open-source video standard WebM. Android mobilni uređaji podržavaju H.264 pa se postavlja pitanje da li će Google uskratiti svoju podršku i na smartphone uređajima jer je u ovim slučaju ovaj video codec hardverski, te omogućava duže trajanje baterije i bolje performanse pregleda videa?