wikileaks Bivši bankar Rudolf Elmer jutros je Wikileaks-u dao informacije o bankovnim računima više od 2000 istaknutih pojedinaca, koje navodno dokazuju utaju poreza, izveštava BBC.

Dva diska podataka je Rudolf Elmer jutros javno dao osnivaču Wikileaks-a Julijan Assange-u na konferenciji za novinare u Londonu. Podaci još uvek nisu dostupni na Wikileaks-u, oni prvo treba da budu provereni pre nego što se objave a neki od njih će verovatno biti predat vlastima.

Ovi podaci se odnose na period od 1990 do 2009 i tiču se firmi i pojedinaca iz mnogih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Nemačku, navode Švajcarske novine Der Sonntag. Rudolf Elmer je izjavio na konferenciji za novinare da se radi o informacijama o tri različite banke i 40 političara.

Rudolf Elmer je radio u Švajcarskoj banci Julius Baer, otpušten je 2002 godine. On je i ranije dostavljao informacije Wikileaks-u o Julius Baer off-shore operacijama na Kajmanska ostrva. Rudolf Elmer bi trebao da ide na suđenje u Švajcarskoj, za dva dana zbog kršenja zakona banke o tajnosti informacija.