_51695593_greenparrot Google je kupio Irsku kompaniju Green Parrot Pictures u pokušaju da poboljša kvalitet videa koji se šalju na YouTube. Kompanija osnovana u Dablinu specijalizovana je za poboljšanje obrade slike, na primer, oštrine i podrhtavanja kamere.

Tehnologiju Green Parrot Pictures-a već je koristilo nekoliko velikih holivudskih filmskih studija na filmovima kao što su X-Men i Spiderman.

Google navodi da će ova tehnologija poboljšati kvalitet wideo snimaka na YouTube, a propusni opseg će se koristiti mnogo efikasnije.

Veoma smo uzbuđeni što ćemo se pridružiti kompaniji Google, gde ćemo primeniti naše znanje i tehnologiju za poboljšanje online video iskustva stotina miliona korisnika širom sveta na različitim platformama i servisima,

navodi se u izjavi kompanije Green Parrot Pictures.

Kompaniju Green Parrot Pictures je osnovao pre šest godina dr Anil Kokaram, vanredni profesor u školi za inženjerstvo na Trinity College, Dablin.

Google, koji je vlasnik YouTube-a planira da koristi ovu tehnologiju za pozadinsku obradu “on-the-fly“, na korisničkim video sadržajima.

Pisanje na zvanični IouTube blogu, Google-ov direktor video tehnologiju, Džeremi Doig je rekao:

Šta ako postoji tehnologija koja može da poboljša kvalitet ovakvih video zapisa, da izoštri sliku, pruži kvalitetniji i stabilniji video, u toku samog slanja videa na web sajt? Možete zamisliti koliko smo bili uzbuđeni kada smo otkrili malu, ambicioznu kompaniju sa sedištem u Irskoj koja može da uradi upravo to,

izjavio je direktor video tehnologije kompanije Google, Jeremy Doig.