seagate_2c_pos-wr Kompanija Seagate je objavila da je sklopila sporazum o preuzimanju Samsung poslovanja sa čvrstim diskovima a posao je vrijedan skoro za 1,4 milijarde dolara.

U sporazumu se navodi da će Samsung, svjetski lider u proizvodnji NAND flash čipova, nastaviti opskrbu Seagate-a sa flash memorijskom potrebnom za njegove SSD diskove, kao i da će Seagate isporučivati HDD proizvode za Samsung PC, notebook i proizvode potrošačke elektronike.

Posao znači da će Seagate sada moći lakše i brže ući u razvoj novog pogonskog tvrdog diska (HDD), poboljšanje tehnologije Solid State Drive (SSD) kao i hibridnog pogona. Dvije tvrtke također planiraju razmjeniti licence za postojeće patente i ući usuradnju na razvoju sustava za pohranu podataka poslovanja. To znači da će Seagate moći integrirati svoje SSD-ove sa Samsung-ovim NAND flash kontroler čipovima.

Sa ovim sporazumom, Samsung će dobiti i udio od 9,6% u Seagate-u, obzirom da će Seagate, po sporazumu, polovicu iznosa platiti u gotovini a polovicu u dionicama.

Ovim preuzimanjem nastavlja se konsolidacija proizvođača čvrstih diskova. Naime, prošlog mjeseca je Western Digital objavio kupovinu Hitachi-a a posao je ukupne vrijednosti 4,3 milijarde dolara.

Stručnjaci vjeruju da je uzrok ove konsolidacija na HDD tržištu pad cijene memorije koja se koristi u SSD-ovima a koji nude znatno bolje performanse od HDD-a, kao i činjenica da sami proizvođači vjeruju da je "mehanički disk dosegao svoje maksimalne performanse”.

Novom konsolidacijom na tržištu su ostala samo tri velika proizvođača čvrstih diskova, odnosno Seagate, Western Digital i Toshiba.