6a00d8341c4df253ef00e54f7c0a578834-800wi Sjeverna Koreja možda i nije mjesto na kom možete zamisliti tvornicu za proizvodnju računala, ali je ova država ipak započela vlastitu proizvodnju tri modela računala, navodi se u nedavnom izvješću državne TV.

Izvješće, objavljeno u vijestima državne TV, gledateljima je pružilo pogled unutar tvornice koja praviti računala. Tvornica i računala daleko su od napredne i automatizirane proizvodne linije koja izbacuje na tisuće laptopa dnevno u susjednoj Kini.

U jednom kadru, se moglo vidjeti kako osam radnika sjedi jedan ispred dugoga i obavljaju poslove kao što su instaliranje tipkovnice, dok se u drugom kadru priloga moglo vidjeti kako radnik testira novi laptop scroll-ujući kroz zaslone.

Od tri računala koja se proizvode, dva su namjenjena za uporabu u obrazovanju a jedan za uredsku uporabu.
Obrazovna računala imaju isti prilagođeni softver i dolaze u dvije verzije: jedna je laptop, a druga je kučište sa tipkovnicom i mišem, koje je dizajnirano da bude spojeno na televizor.

Možete koristiti multimedijalni obrazovni materijal. Na primjer, možete pregledati udžbenike za osnovnu i srednju školu, raditi intelektualne vježbe, prikaz različitih rječnika, uređivati ​​dokumente, pa čak i učiti strane jezike. Uredsko računalo je laptop na kom se nalazi produktivnost softver a uključuje i web preglednik. Veličine je netbooka i ima dual USB port za prijenos podataka, a to je nešto što nije uključeno na obrazovnim računalima. Baterija traje oko dva i pol sata. Svi uređaji i programi na računalima su dizajnirani i razvijeni korištenjem isključivo vlastite stručnosti. Za ova računala je bilo primarno da imaju nisku cijenu, ali su također dizajnirani da obaviti sve potrebne funkcije, bez poteškoća,

rekao je u TV izvješču Pae Myong-sok, predstavnik tvornice.

Ostale specifikacije kao i operativni sustav su ostali nerazjašnjeni ali s obzirom da je Sjeverna Koreja razvila vlastitu verziju Linux-a pod nazivom "Red Star", moguće je da on pokreće ova računala.

Tvornica je identificirana da pripada "Information Technology Institute", koji je dio Korea Computer Center (KCC) sa sjedištem u Pyongyang-u. KCC je jedan od Sjeverno Korejskih centara za studije informacionih tehnologija, koji su uspješno prodali nekoliko softverskih aplikacija u inozemstvo.

Sjeverna Koreja je jedna od najkontroliranijih država u svijetu. Malo je domova koji imaju računala a i onima koji ih imaju nije dopušten pristup Internetu. Domaća Intranet usluga je dostupna u knjižnicama i obrazovnim ustanovama.