cyberwar US Department of Defense juče je priopćilo da je Američka Vojska spremna na uporabu fizičkih napada kao odgovor na cyberattacks. Agencija priprema svoju prvu cyberspace strategiju i potpuno je spremna braniti Američku nacionalnu sigurnost "svim raspoloživim sredstvima", priopćila je glasnogovornica US Department of Defense. Wall Street Journal je jučer također izvijestio da odbrambena cyberspace strategija, koja bi trebala stupiti na snagu u narednih mjesec dana, će uključivati i moguće fizičke napade kao opravdani odgovor na cyberattacks na američke ciljeve.

US Department of Defense je spremno da sprovodi široki spektar cyberspace operacija kao odgovor na cyberattacks, ali potencijalni odgovor agencije nije ograničen samo na mjere u cyberspace-u, već će imati sve odgovarajuće opcije na raspolaganju u koje spada i mogućnost fizičkog napada,

naglasila je glasnogovornica US Department of Defense.

Ova politika US Department of Defense je u skladu sa Međunarodnom Strategijom za Cyberspace (International Strategy for Cyberspace), koju je početkom svibnja objavio predsjednik Baracka Obama. U ovoj strategiji Bijela Kuća navodi da će Vlada razmotriti i vojnu opciju među mogućim potencijalnim odgovorima na cyberattacks.

Veoma je bitno za SAD da ima sposobnost odvraćanja cyberattacks. Oni žele da svi znaju da će biti posljedica ako se napadne njihova ključna infrastruktura. Mislim da je jako važno da postoji pravilo koje kaže da ćemo apsolutno reagirati i zaštititi našu cyber imovinu kao što ćemo zaštiti i našu fizičku imovinu,

navodi Danny McPherson, glavni sigurnosni službenik u VeriSign.

US Department of Defense je odbio komentirati potencijalne cyber protivnike, iako vojni i obavještajni dužnosnici navode da su identificirali prethodne napade koji su podrijetlom iz Rusije i Kine.

U izvješću koje je sponzorilala Američka Vlada 2009 godine i koje pruža uvid u Kinesko gospodarstvo i sigurnost, navodi se da Kineska Narodnoslobodilačka Vojske imam formiranu jedinicu računalih ratnika koja je ekvivalent Američke Agencije za Nacionalnu Sigurnost (US Department of Defense). Kina je nedavno potvrdila postojanje tkz Plave Armije sastavljene od 30 računalnih eksperata.

Zato vojni planeri vjeruju da je najbolji način odvraćanja većih napada taj da držite zemlje koje grade cyber oružje odgovornim za njihovo korištenje.