Google nastavlja sa investicijama u areni vizuelnih oglasa kupovinom AdMeld, čije su korisnosti namenjene optimizaciji povraćaja ulaganja od digitalnog oglašavanja. Ovaj posao vredan 400 miliona dolara je još jedan signal da Google nastavlja da se intelektualno naoružava zaliha kako se približavamo novoj epohi vizuelnih oglasa.

AdMeld je osnovan 2008 godine od strane Michael Barrett-a, nekadašnjeg prvog čoveka financija u News Corp. koji je bio otpušten jer nije mogao da zakrpi sve rupe u MySpace-u. Michael Barrett je vrlo brzo nakon napuštanja pozicije u News Corp. počeo sa generisanjem prihoda za AdMeld. AdMeld je alat orjentisan na izdavače koji služi za optimizovanje digitalnih oglasa.

AdMeld se vodi time da je svet oglašavanja nekad bio direktni “posao ljudi”, ali je od tada došlo do tehnološke revolucije koja je dovela do toga da izdavači često ne znaju koja je njihova publika kao i da ova tehnologija često sprečava izdavača da donose najbolje odluke za sebe. AdMeld ističe da su oni kompanija koja može da obezbedi stručnost i tehnološke resurse potrebne da se ta vrsta problema reši.

AdMeld platforma omogućava izdavačima da sa jednog mesta pristupe podacima iz različitih mreža za oglašavanje, dobiju u dubinsku analitiku o sastavu i ponašanju svoje publike i optimizuju svoje prihode filtriranjem tipova oglasa i lociranjem oglasa sa niskim performansama. AdMeld takođe nudi i savetodavne usluge.

Prema poslednjim informacijama AdMeld je pre ove prodaje kompaniji Google prikupio više od 30 miliona dolara investicija.

Nije teško uočiti zašto Google tako snažno ulaže u digitalno oglašavanje, i zašto kompanija želi da radi sa grupom stručnjaka koji su razvili tehnologiju za povraćaj ulaganja od digitalnog oglašavanja.

AdMeld je samo jedna od mnogih kompanija koje je kupila kompanija Google kako bi proširila resurse Google oglasne mreže kao i drugih kompanijinih medija za oglašavanje. Neke od većih kupovina su kupovina AdMob vredna 750 miliona dolara, Invite Media za 81 miliona dolara i mogi drugi. Ukupna ulaganja Google-a u kupovinu kompanija koje se bave oglašavanjem je preko 4 milijarde dolara tokom poslednjih osam godina.

Google-ova motivacija se zasniva i na opasnosti od socijalnih mreža. Kako korisnici sve više vremena troše na društvenim mrežama kao što je Facebook, koji ima sopstveni program oglašavanja, Google mora sve više da se bori za veće angažovanje i prihod po korisniku. Dalje, Facebook i druge društvene mreže nastavljaju sa svojim inovacijama u prostoru vizuelnih tako da Google to mora da prati kako bi ostao u igri online oglašavanja.