Crvi, DoS napadi i spam, jednostavno više nisu isplativi kao što su bili do prije godinu dana. To je zaključak kompanije Cisco Systems nakon dubljeg uvida u ilegalno tržište prevara i spamera.

Prošla godine je bila prekretnica u ratu protiv masovnih prijevara. Cisco procjenjuje da će online zarada od masovnih napada i prijevara u ovoj godini iznositi oko 300 milijuna dolara što je ogroman pad u odnosu na zaradu od milijardu dolara koliko su ovi kriminalci imali 2009 i 2010 godine.

Postoje dva razloga za ovaj pad u zaradi, prvi je taj da je policija pojačala svoje napore protiv online prevaranata, a drugi je taj što je u posljednje vrijeme veliki broj botnet-a zatvoreno.

Samo u posljednjih godinu dana samo, zajednički međunarodni napori su rezultirali neutraliziranjem ili uklonjanjem nekih od najgorih svjetskih botneta: Conficker, Waledac, Pushdo i Rustock.

Do prije godinu dana spameri su slali oko 300 milijardi poruka dnevno a u posljenjih nekoliko mjesecitaj broj se drastično smanjio i iznosi oko 40 milijardi poruka dnevno.

Ovo ne znači da su online prevare i prevaranti na putu za prošlost već da se otvaraju i neki drugi frontovi poput ciljanih napada, kao što je “spearphishing”. Ukupan broj ciljanih napada se utrostručio u proteklih godinu dana i oni sada koštaju organizacije oko 1,3 milijarda dolara godišnje, navodi kompanija Cisco.