Unatoč tome što je rangiran kao drugi najpopularniji web preglednik, Mozilla Firefox odavno ima problem uglavnom zbog neriješenog pitanja curenja memorije. Kao i kod prethodnih verzija, Firefox 7 će se pozabaviti sa ovim pitanjima kako bi pokušao da riješi sve dosadašnje propuste.

Firefox 7 koristit će čak do 50% manje memorije nego što su koristile Firefox verzije 6, 5 i 4. Konkretno, Firefox 7 korištenje memorije će ostati stabilno ako ga ostavite da radi preko noći, a oslobodit će više memorije kada zatvorite mnoge kartice. To znači da je Firefox 7 brži (ponekad čak drastično), a uz to je manje vjerojatno da će se srušiti, osobito kada imate mnogo otvorenih web sajtova,

priopćio je Nicholas Nethercote, Mozilla developer.

Mozilla preglednik je kritiziran zbog njegove potrebe da koristi velike količine RAM-a koje ne oslobađa kada korisnik zatvori prozore ili kartice. Nethercote priznaje te nedostatke, ističući da su neke verzije bili učinkovitije od drugih. On je pohvalio Firefox verzije 3, 3,5 i 3,6, ali je također naglasio da su se stvari pogoršale sa verzijom 4, dijelom zbog svih novih značajki, agresivnog JavaScript skupljanja smeća i dekodiranja slika.

Mozilla developer smatra da ponekad Firefox dobiva nepravedne percepcije, za koje su uglavnom krivi dodaci u pregledniku (browser add-ons). Na primjer, jedan korisnik je utvrdio da je CyberSearch 2.0.8 dodatak uzrokuje da baze podataka SQLite naraste na više od 300 MB. Drugi korisnik je utvrdio da jedan ili više dodatak uzrokuje da ta ista baza podataka naraste i do 1.2GB.

Prema podacima kompanije NetMarketShare, Microsoft Internet Explorer je i dalje najpopularniji web preglednik sa 52,71 posto tržišnog udjela. Mozilla Firefox ima 21,47 posto, dok Google Chrome trenutno može da računa na 13,49 posto tržišnog udjela.

Očekuje se da će Firefox 7 biti pokrenuti 27. rujna, dok će beta verzija biti dostupna od sljedećeg tjedna.