groupme-onlinetrziste Kompanija Skype je jučer objavila da je postigla konačan dogovor o kupovini tvrtke GroupMe, koja nudi usluge besplatnih grupnih tekstualnih poruka i konferencijskih poziva na mobilnim telefonima.

Skype nije objavio kolika je vrijednost ovog preuzimanja.

GroupMe nudi aplikacije za Apple iPhone, Research In Motion BlackBerry, telefone koje pokreće Android operativni sustav, a također od srpnja i telefone koje pokreće Microsoft Windows Phone 7. Usluga kratkih poruka (SMS), za korisnike koji nemaju smartphone uređaje, također je dostupan za područje SAD-a.

GroupMe je početkom ovog mjeseca predstavio novu verziju svoje aplikacije koja podržava izravnu razmjenu poruka između osoba u grupi, i “pitanja” koja mogu biti usmjerena na nekoliko ljudi, članova grupe, sve poznate korisnike ili emitirane preko Twitter-a i Facebook-a. GroupMe 3.0 također omogućava korisnicima da upravljaju grupom, šalju poruke, dijele fotografije i postavljaju pitanja sa web sajtova, bez skidanja aplikacija.

Kao dio ovog sporazuma sa kompanijom Skype, GroupMe će ostati sa sjedištem u New Yorku, njegov tim se neće mjenjati, a također će i dalje samostalno raditi na aplikacijama. Razlika će biti ta da ćemo sada imati pristup Skype-ovim 175 milijuna mjesečnih korisnika,

navodi u svojoj objavi GroupMe.

Za Skype, koji već nudi glasovnu i video uslugu, stjecanje GroupMe će mu dodati sposobnost da sada u svojoj ponudi ima i tekstualne poruke za grupe.

Kompanija Microsoft, koja je u svibnju kupila Skype za fantastičnih 8,5 milijardi dolara, nakon što se spajanja završi planira dodati Skype podršku za svoje Xbox i Kinect gaming uređaje kao i za Windows Phone mobilni operativni sustav, te povezati Skype sa korisnicima svoje usluge Lync, Outlook i Xbox Live.

Kompanija Microsoft naglašava da će i dalje ulagati u podršku Skype klijentima na platformama koje nisu Microsoft-ove. Microsoft-ovo stjecanje Skype-a je u lipnju dobilo odobrenje Američkog Ministarstva Pravde, što je ključni korak “u globalnom regulatornog procesa odobravanja”, koje će možda trebati i odobrenje od Europskih regulatornih tijela.