broadcom-onlinetrziste Kompanija za proizvodnju poluprovodnika, Broadcom, objavila je danas da je sve dogovoreno oko kupovine kompanije NetLogic Microsystem. Kupovina će se obaviti po ceni od 50 dolara po akciji, što rezultira da je ukupna vrednost posla oko 3,7 milijardi dolara. Cena od 50 dolara po akciji predstavlja gotovo 57 odsto premije na cenu NetLogic akcija na zatvaranju u petak kada je cena akcija bila 31,91 dolar po akciji.

Kompanija NetLogic je u potpunosti razumna akvizicija za Broadcom. Obe kompanije se takmiče na tržištu poluprovodnika a NetLogic nudi komponente baš u onim oblastima u kojima bi Broadcom trebao da ojača svoju ponudu, uključujući višejezgarne ugrađene procesore kao i digitalne front-end procesore za wireless bazne stanice. Takođe, Broadcom čipovi se ugrađuju u smartphone uređaje, GPS prijemnike i Wi-Fi module.

U maju je kompanija Broadcom kupila izraelsku kompaniju kao ja se bavi razvojem bezbednosnog softvera, SC Square, za 41,9 miliona dolara, dok je prošlog oktobra Broadcom platio 316 miliona dolara za proizvođača 4G wireless čipova, Beceem.

Kompanije Broadcom očekuju da se ovaj posao završi u prvoj polovini naredne godine, uz odobrenje regulatora i akcionara kompanije NetLogic.

Broadcom takođe navodi da sada očekuje da njen prihod za treći kvartal bude između 1,9 milijardi dolara i 2 milijarde dolara. To je povećanje u odnosu na treći kvartal prošle godine, kada je prihod kompanije iznosio oko 1,8 milijardi dolara.

Inače, kompanija Broadcom je u 2009 godini imala 4,5 milijardi dolara prihoda i 65 miliona dolara profita. U 2010 godini imala je 6,8 miliona dolara prihoda i čak 1,08 milijardi dolara profita.