jack-ma-alibaba-onlinetrziste Jack Ma, osnivač i izvršni direktor Kineskog e-commerce giganta, Alibaba Group, je spreman da kupi Yahoo Inc., ako mu se ukaže prilika.

Na China 2.0 konferenciju koja se održava Sveučilištu Stanford, prvi čovjek Alibaba Group je upitan da li Alibaba želi da kupi Yahoo, Jack Ma je prisutnima odgovorio da je Alibaba veoma zainteresirana za kupovinu Yahoo-a i to ne samo udio koji posjeduje u Alibaba već čitavu kompaniju.

Stjecanje kompanije Yahoo sigurno bi pomoglo u širenju online carstva koje Jack Ma posjeduje na jedno od najvažnijih svjetskih Internet tržišta. Jack Ma navodi da će iduću godinu provesti u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi mogao da nauči više o ovoj zemlji i tržištu.

Odnos kompanija Yahoo i Alibaba datira još od 2005 godine a posljednjih nekoliko godina postalo je veoma napeto između dvije kompanije. Naime, Jack Ma je pokušao da otkupi dio od 40% dionica koliko Yahoo posjeduje u njegovoj kompaniji ali je to bilo odbačeno od strane tadašnjeg izvršnog direktora Yahoo-a, Carol Bartz.

Yahoo je dobio nekoliko ponuda o "potencijalnim mogućnostima", a Allen & Co bi trebali da pomognu u donošenju odluke obudućnosti kompanije.

Alibaba Group je jako važna za Yahoo ali je i Yahoo jako važan za nas. Svi ozbiljni kupci zainteresirani za Yahoo već su vodili razgovore sa nama,

priopćio je Jack Ma.

Pod ozbiljnim kupcima se najvjerojatnije misli na Alibaba Grupa investitore Silver Lake Partners, Microsoft, Hellman & Friedman i Andreesen Horowitz.

Alibaba Group je nedavno procenjena na 32 milijarde dolara, dok je Yahoo procenjen na 16 milijardi dolara. Kada uzmemo u obzir 40% udjela u Alibaba Group koji ima Yahoo, što je 12,8 milijardi dolara, onda se jasno vidi da se 80% vrijednosti Yahoo-a temelji na Alibaba Group. S obzirom da je Jack Ma i ranije pokušavao da otkupi udio koji Yahoo posjeduje, sada se vidi da sa dodatne oko 3 milijarde dolara može otkupiti svoje dionice i steći kompletan Yahoo sa stotinama milijuna američkih korisnika.

Rješenje budućnosti Yahoo-a je nešto što će sigurno potrajati nekoliko mjeseci a mnogi smatraj da bi upravo Jack Ma mogao biti prava osoba za mjesto izvršnog direktora kompanij Yahoo. Biti će veoma interesantno pratiti buduća događanja vezana za Yahoo.