google Sa svojim novim Product Ads formatom, koji bi sledeće godine mogao biti ponuđen kao CPA i CPC model, Google brendovima nudi potpuno novi način da se uključe u merenje search advertising-a.

Novi format omogućava brendovima da u oglasma prikazuju slike pored informacije o cenama i opisu proizvoda, koje potiču iz inventara oglašavača. U tom smislu, novi format može da se posmatra kao veliki brat funkcije Product Extensions, koji vuče podatke iz Google Merchant Centar radi poboljšanja oglasa. Međutim, postoji jedna ključna razlika, Product Ads format dolazi sa automatizovanim elementima koji uslišuju potrebe oglašivača da biduju za specifične ključne reči i napišu oglas.

Korišćenje potencijala koji pruža Product Ads alat je lako, brendovi samo trebaju da upload-uju svoj inventar proizvoda u Google Merchant Centre, što bi normalno i uradili, a zatim da povežu te podatke (data feed) sa svojim AdWords korisničkim računom.

Dokle god je u svakom trenutku obezbeđena dostupnost svih podataka i slika, vaši oglasi se mogu automatski prikazivati. Jednostavnost ovog novog formata svakako da treba da privuće brendove da ga bar isprobaju.

 w

Kako će CPA model funkcionisati?

CPA model efektivno omogućava brendovima da plate samo za akcije koje su proizveli nihovi oglasi, na primer lead ili konverzija na sajtu. Kao i sa svakom novom ponudom, postoje brojne mogućnosti ali i neke potencijalne loše stvari za brendove kao što je gubitak kontrole.

CPA model je odličan za oglašivače koji žele biti sigurni da su postigli rezultat. Međutim, oglašivači treba da budu svesni mogućeg gubitka kontrole sa usvajanjem ovog novog formata. Ova Google-ova automatizacija čini proces stvaranja oglasa i pokretanja plaćenih kampanja za pretragu daleko jednostavnijim za brendove koji imaju male resursa da bi se mogli kvalitetno posvetiti svom marketing pretrage. Međutim, uvođenjem CPA modela, Google je efikasno uklanio vidljivost cene.

Brendovi će se vrlo efikasno držati u mraku kada su u pitanju performanse njihove kampanje, oni mogu znati da dobijaju 30% povrata uloženih sredstava ali neće znati da li je to optimum za kampanju ili da li bi u slučaju da sami upravljaju njom, mogli ostvariti 50% ROI. Naravno, brendovi se mogu prebaciti na manuelno upravljanje kampanjom kako bi videli da li mogu da poboljšaju svoj ROI, ali je verovatnije da će mnogi brendovi biti previše uplašeni da će izgubiti tih 30% gašenjem formata, tako da će manji broj njih izazazivati Google po tom pitanju.

Za marketere je od izuzetne važnosti sposobnost da se obezbedi merljiv uvid u podatke koji se zatim može pretvoriti u profitabilne akcije. Usvajanje CPA modela neće uništi merljivosti ali je može značajno zakomplikovati.

Kako da iskoristiti CPA mogućnost?

Iskorišćavanje punog potencijala CPA modela ne mora biti komplikovano. Evo tri stvari koje oglašivače mogu da urade kako bi maksimizovali ROI:

  • Testiraju sve formata oglasa koje Google nudi, uključujući i novi Product Ads.
  • Testirati CPA ako vam ga Google nudi i videti kakve on rezultate generiše za vas.
  • Pratite detalje kako bi sve bilo pod kontrolom.