Untitled picture

Neki sajtovi za razmenu fajlova napravili su izmene u svojoj usluzi nakon nedavnog zatvaranja sajta Megaupload. FileSonic je na svom sajtu onemogućio deljenje datoteka i ograničio pristup tako da korisnici samo mogu da preuzmu svoje fajlove.

Megaupload je bio izuzetno popularan servis za delenje fajlova koji je korisnicima dozvoljavao da učitaju i dele datoteke sa drugim korisnicima. FBI je prošle nedelje zatvorio Megaupload i podigao optužnice za zaveru protiv sedam najviših kadrova u kompaniji. Optužnica koja je otkucana na 72 strane navodi da je Megaupload namerno distribuirao piratske filmove i drugi sadržaj zaštićen autorskim pravima.

Ostali sajtovi koji nude usluge za delenje sadržaja odgovorili su na različite načine. RapidShare, koji je jedan od vodećih provajdera na ovom tržištu navodi da oni uopšte nisu zabrinuti zbog ovoga što se desilo Megaupload i mogućeg nastavka napada na servise koji nude uslugu deljena sadržaja. RapidShare ističe da legitimni hosting provajderi nemaju čega da se plaše sve dok je njihovo poslovanje u skladu sa zahtevima nosiocima prava, i dok ne dopuštaju da se piraterski sadržaj distriburira sa njihovim servisom.

FileSonic, koji takođe nudi uslugu delenja sadržaja i koji je veoma značajan igrač na ovom tržištu, ipak malo drugačije gleda na nedavna dešavanja i sveukupnu situaciju po pitanju delenja sadržaja. FileSonic je tako u potpunosti ukinuo svoju uslugu delenja sadržaja, potencijalno smanjivši svoju izloženosti pravni rizicima. Korisnici sada mogu samo preuzeti datoteke koje su oni postavili na FileSonic.

Važno je napomenuti da FileSonic baš kao i RapidShare, već ima jaku proceduru za borbu protiv piraterije. FileSonic koristi tehnologiju digitalnog otiska prstiju kompanije Vobile koja služi za detekciju materijala zaštićenog autorskim pravima na njegovoj mreži i zabranu neovlašćenog deljenja.

Uprkos ovim merama predostrožnosti protiv piraterije, FileSonic je ipak napravio korak dalje tako što je u potpunosti ugasio svoju funkcionalnost delenja sadržaja. Kada korisnik pokuša da pristupi sadržaju koji se nalazi na FileSonic, sajt će prikazati poruku koja objašnjava da je funkcionalnost deljenja ugašena i da traženoj datoteci može pristupiti samo onaj koji ju je i postavio. Iako FileSonic još uvek nije dao zvaničnu izjavu povodom ove promene, ipak ova njegova odluka da dobrovoljno ukine uslugu za razmenu fajlova verovatno će biti pozdravljena od strane vlasnika autorskih prava i svi onih koji se bore protiv online piraterije.