Scott-ThompsonPo svemu sudeći Yahoo bi danas mogao predstaviti svog novog izvršnog direktora. Nekadašnji Internet lider za prvog čovjeka trebao da postavi predsednika PayPal-a Scott Thompson-a.

Od septembra meseca od kada je smenjena Carol Bartz, Yahoo je u potrazi za novim direktorom koji treba nekadašnjeg giganta da izvuče iz teškog perioda u kom se već neko vreme nalazi. Od smene Carol Bartz, na mestu vršioca dužnosti izvršnog direktora nalazi se Tim Morse.

Biografija Scott Thompson-a je dobra. Na kraju krajeva, on je na čelu PayPal-a od 1998 godine i sve te godine PayPal, koji je usluga online plaćanja u vlasništvu eBay-a, beležio je odlične poslovne rezultate. Pre nego što je postavljen za prvog čovjeka PayPal-a, Tompson je radio kao viši potpredsednik i glavni tehnološki rukovodilac u PayPal-u. Pre toga, bio je izvršni potpredsednik zadužen za razvoj tehnologija u Inovant, koja je filijala Visa zadužena za upravljanje tehnologijama za celu kompaniju.

Za mnoge je ovo neočekivan izbor s obzirom da se Scott Thompson sada pominje po prvi put kao mogući izvršni direktor Yahoo-a.

Scott Thompson neće imati ni malo lak posao u kompaniji Yahoo. Od njega se očekuje da kompaniju učini relevantnom, da pospješi njen rast i da i definiše buduće ciljeve. Pred njim će se naći i potencijalna prodaja kompanije o kojoj se već neko vreme govori. Kompanija Yahoo istražuju različite opcije prodaje, od potpune do parcijalne, a najveće interesovanje do sada su pokazali Kineska Internet kompanija Alibaba Groupe, i privatne investorske grupacije Silver Lake i TPG Capital.

Google je odavno prevazišao Yahoo, dok je Facebook je postao središte online aktivnosti za mnoge koji su nekada bili verni korisnici i posetioci Yahoo-a.

Da li će Scott Thompson uspeti da vrati bar dio stare slave ili će samo voditi kompaniju kroz proces prodaje, ostaje da se vidi.