images O Mozilla mobilnom operativnom sustavu Boot 2 Gecko govori se već neko vrijema a javnosti je prikazan tek nedavno na Mobile World Congress 2012 održanoj u Barcenoni. Mobilni operativni sustav Boot 2 Gecko je potpuno open source i njegovo sučelje je izgrađen sa HTML5 i CSS web standardima, što ga čini izuzetno prilagodljivim. Mozilla je na mobilnoj konferenciji u Barceloni demonstrirala novi mobilni operativni sustav na Samsung Galaxy S II.

Boot 2 Gecko OS je izgrađen na Linux kernelu a Mozilla je razvila API za razne funkcije kao što su brojčanik telefona, fotoaparat i 3D grafike. Developerima je omogućeno da iskoristite ove API za kreiranje novih sučelja i aplikacija. Mozilla je na Samsung Galaxy S II demonstrirala primjer sučelja, a s obzirom da je Boot 2 Gecko potpuno open source, sigurno da će se pojaviti veliki broj novih prilagođenih sučelja.

Najimpresivniji dio demonstracije novog mobilnog operativnog sistema bio e onaj vezan za 3D grafike koje je Mozilla napravila.

Boot 2 Gecko ima App Store na kojima će korisnici moći kupiti i preuzeti aplikacije izravno na svoje telefone.

Mozilla je objavila da je uspostavila partnerstvo sa Europskim operaterom Telefonica koji će na svojim uređajima imati Boot 2 Gecko, sa svojim potpuno drugačijim korisničkim sučeljem od onoga kojeg je demonstrirala Mozilla. To je u biti ono što i jeste koncept mobilnog operativnog sustava Boot 2 Gecko, budući da koristi web standarde, može se prilagođavati po volji.

Mozilla je najavila planove da u budućnosti u ovaj svoj projekat uključi još veći broj operatera i proizvođače tako da se bliži dan kada će se na tržištu pojaviti telefoni sa Mozilla Boot 2 Gecko mobilnim operativnim sustavom koji će bez sumnje donijeti određene promjene na mobilnom tržištu.