behavioral-targeting

Ne ponašaju se svi posetioci na vašem sajtu isto. Web promet na vašem sajtu sastoji se od posetilaca koji imaju različite namere. Neki su došli na vaš sajt radi kupovine vaših proizvoda, neki su došli da traže posao, neki samo istražuju šta ima na sajtu, dok su ostali verovatno zalutali i nemaju nikakvo interesovanje za vaše proizvode. Kako vi možete znati odakle i zašto su došli neki posetioci na vaš sajt?

Ciljanje ponašanja korisnika (Behavioral Retargeting)

Većina sajtova i odredišnih stranice na Internetu iste su za sve ove različite vrste posetilaca pa zato vidimo sajtove prepune poziv na akciju tipa “kupi odmah”, “prijavite se za newsletter”, “probajte besplatnu verziju”, “Like nas na Facebook-u”, i ostalo. Ovakvi sajtovi pokušavaju da apeluju na sve vrste posetilaca, ali na kraju obično privuku jako mali broj njih.

Niko ne voli da mu se na ekranu pojavi 5-6 različitih poziva na akciju ali ako bi imali jednu ciljnu grupu posetilaca kojoj bi uputili samo jedan jasan poziv na akciju (zanemarujući ostale posetioce) to bi svakako dalo određenje rezultate. Naravno, mnogo bolja ideja bi bila personalizacija web sajt ili odredišne stranice za sve vrste posetilaca, zamislite da imate jedan poziv na akciju personalizovan za svaki tip posetioca. Ciljanje ponašanja korisnika (Behavioral Targeting) omogućava da postigne upravo to.

Ciljanje ponašanja korisnika (Behavioral Targeting) odnosi na tehnologije i tehnike sa kojima se povećaju efikasnost vaših kampanja prikupljanjem podataka dobijenih od vaših posetilaca. Sa njim možete da ciljate različite vrste sadržaja, ponuda ili kampanja, za različite posetioce u zavisnosti od njihovog ponašanja i atributa na vašem sajtu ali i izvan vašeg sajta.

Alati za ciljanje ponašanja korisnika

Neki od najpoznatijih alata za ciljanje korisnika su:

Kako ciljanje ponašanja korisnika radi

Kada neka osoba poseti web sajt, stranice koje pregleda, količinu vremena koju provede na svakoj od stranica, linkove na koje klikne, pretrage koje su napravili, stvari sa kojima su u interakciji, i ostalo, sve te podatke sajtovi mogu da prikupe i sa njima da kreiraju “profil” koji će biti povezan sa pretraživačem tog posetioca. Web sajtovi mogu da koriste ove podatke za kreiranje definisanih segmenata publike na osnovu posetilaca koji imaju slične profile. Kada se posetioci vrate na određeni sajt koristeći isti pretraživač, ti profili se mogu iskoristiti kako bi se posetiocima prikazali oni oglasi za koje su pokazali interesovanje ili nameru za kupnu određenih proizvoda i usluga.

Postoji mnogo faktora koji se mogu iskoristiti za ciljanje publike (Behavioral marketing). Neki od najznačajnijih su:

  • Lokacija (grad, država, regija)
  • Referal URL (odakle posetilac dolazi?)
  • Kampanja (na koji oglas je posetilac kliknuo?)
  • Uređaj (iPhone, iPad, Android ili Windows / Linux / Mac)
  • Frekventnost poseta (novi posetilac, ili povratnik na sajt? Da li se vraća po 2. ili 5. put?)
  • Tražene ključne reči (da li je posetilac stigao na sajt tražeći “letnje popuste” ili “polovne stvari”?)

Postoji još mnogo faktora (uključujući korišćenje podataka kao što su godine, pol, itd.) koje se mogu koristiti za ciljanje.

Tehnike ciljanja ponašanja korisnika mogu se primeniti na bilo koju online imovinu u cilju poboljšanja korisničkog iskustva ili sticanju određene koristi koja se obično ogleda u povećanju stope konverzije ili povećanju potrošnje na svim nivoima.

Navešćemo neke jednostavne primere na osnovu ciljanja ponašanja korisnika:

  • Dinamičko umetanje ključne reči za pretragu u naslov ili sadržaj na odredišnoj stranici
  • Prikaz posebne ponude u zavisnosti od ključne reči za pretragu ili URL adrese sa koje korisnik dolazi
  • Na eCommerce sajtu, pružajući popuste u zavisnosti da li se radi o novom posetiocu ili onom koji se vratio na sajt
  • Promovisanje widget-a ako posetilac dolazi sa Facebook-a ili Twitter-a
  • Promovisanje drugačijeg skupa proizvoda (ponude) u zavisnosti od doba dana (veče, jutro ili popodne) ili u zavisnosti od toga koji je dan u sedmici

Mogućnosti su beskrajne. Ali, kako da znate koje segmente da ciljate?

Prvi korak u ciljanju ponašanja korisnika jeste pažljivo razmatranje svojih posetilaca. Između ostalog, morate da znate koji tip (profil) posetilaca je najbrojniji na vašim stranicama. Tipičan pristup je korišćenje alata za web analitiku sa kojim bi se vaši posetioci podelili u odgovarajuće diskretne kanale (segmenata). Svaki kanal se analizira a potom se kreira virtuelni profil za svaki od kanala.

Većina platformi identifikuje posetioce dodeljivanjem jedinstvenog ID Cookie svakom posetiocu na sajtu što im omogućava da veoma lako prate posetioce tokom njihovog web putovanja. Na osnovu tog praćenja platforma donosi odluko o tome koji sadržaj treba biti prikazan određenom profilu posetilaca.

Naravno, ovi podaci u ponašanju korisnika mogu da se kombinuju sa poznatim demografskim podacima ili poslednjom kupovinom koju je posetilac obavio kako bi se proizveo veći stepen preceznosti podataka koji se može koristiti za ciljanje.

ciljanje ponasanja korisnika

Merenje i potvrđivanje performansi segmenata i ciljanog sadržaja je takođe veoma važno. Dakle, koristeći neki od alata za culjanje ponašanja korisnika potrebno je napraviti A/B testove na specifičnim segmentima kako bi se odgovorilo na pitanja kao što su:

  • Da li je prilagođavanje ključnih stranica na lokalne jezike za naše posetioce iz Njemačke, Kine i drugih zemalja povećalo konverziju i prodaju?
  • Da li se mogu preporučiti određeni planovi u zavisnosti od toga koje su ključne reči posetioci koristili u pretrazi?
  • Da li ima smisla od određenih funkcija na početnoj stranici učiniti prioritete u zavisnosti od toga da li korisnici dolaze sa LinkedIn, Facebook-a ili Twitter-a?

Prelazak sa A/B testiranja za određene segmente do trajnog ciljanja ponašanja korisnika veoma je jednostavno. Potrebno je samo klonirati A/B test i podesiti ciljanje za varijacije.

Nadamo se da će vas ovaj članak uveriti koliko može biti korisno ciljanje ponašanja korisnika.

Imate li vi iskustvo sa ciljanjem ponašanja korisnika, smatrate li ga korisnim?