gree-mobile-gaming

GREE. Japanska mobilna društvena mreža za igranje, kupila je Funzio, kompaniju koja stoji nekoliko popularnih mobilnih i društvenih igara kao što su Crime City, Kingdom Age i Modern War. GREE navodi da je cijeli posao vrijedan 210 milijuna dolara.

Prema sporazumu, izvršni direktor kompanije Funzio, Ken Chiu, i još nekoliko visokopozicioniranih kadrova preuzeće odgovarajuće funkcije u kompaniji GREE.

Ova kupnja je najveća za GREE od travnja 2011 godine kada je kompanija kupila OpenFeint za 104 milijuna dolara kako bi svoje unosno poslovanje mobilnog igranja prenjela i na tržište Sjeverne Amerike.

Iako GREE globalna gaming mreža neće biti pokrenuta prije ljeta, kompanija je itekako zauzeta širenjem ponude igara na svojoj mreži. U posljednja tri mjeseca kompanija je potpisala partnerstvo sa Crowdstar, iWin, Ubisoft i Gameloft, kao i sa Kineskim gaming kompanijama kao što su Haypi, Hoolai i PunchBox. Treba reći da je GREE također imala veoma značajna strateška ulaganja u kompanije poput Japanskog Wizcorp i Kandskog IUGO Mobile.

Mobilna društvena mreža GREE i njene igre iznimno su uspješne u Japanu, ipak do sada ponuda i uspjeh u Sjevernoj Americi nisu ni blizu tog nivoa. Prema podacima servisa AppData, GREE igre za tržište Sjeverne Amerike, Zombi Jombie i Alien Family trenutno su 111 i 383 na listi najuspješnijih iPhone aplikacija.

S ovim na umu onda i ne čudi što je kompanija GREE odlučila da kupi a ne da ulaže u Funzio. GREE očito u svojim redovima želi dokazane developere koji su sa svojim igrama imali uspjeh na tržištu Sjeverne Amerike. Nešto slično krajem 2010 godine uradio je jedan od konkurenata, kompanija DeNa koja je kupila Ngmoco i Gameview Studios.

Funzio trenutno ima tri igre među 25 najuspješniji iPhone aplikacija, Crime City na 9. mjestu, Modern War na 16. mjestu i Kingdom Age na 25. mjestu. Crime City trenutno je na 12. mjestu najuspješnijih Android aplikacija na Google Play. Treba reći i da su Funzio igre također dostupne i na Google + i na Facebook-u.