facebook-mobilni-oglasi

Facebook je lansirao beta verziju svoje nove usluge mobilnog oglašavanja koje omogućava da serviraju ciljane oglase korisnicima čak i kada oni posećuju druge sajtove ili aplikacije. Korisničke informacije kao što su pol, godine starosti, lokacija i Likes se mogu koristiti kako bi se prikazali hiper-relevantni oglasi, na sličan način kako funkcioniše Google AdSense.

Ova usluga Facebook-u može omogućiti ozbiljnu zaradu od oglašavanja bez potrebe za uvođenjem dodatih oglasa na svom sajtu ili mobilnim aplikacijama. Za developere i brendova ovo bi trebao biti vrlo moćan način ciljanja određene demografije. S obzirom da Facebook prikuplja informacija o osobi direktno iz njihovog profila, veća je verovatnoća da će procena tog pojedinca biti tačnija nego oslanjanje na podatke iz generičkih cookies za praćenje. Facebook se nada da će kompanije vrlo rado platiti za ovakav marketing.

Najpopularnija društvena mreža na svetu navodi da trenutno testira ovu novu uslugu mobilnog oglašavanja kako bi videla kako ovi oglasi rade i da li ih ljudi smatraju relevantnim. Društvena mreža još ne otkriva informacije koje se odnose na oglašivače, oglasne mreže, servise za razmenu oglasa ili izdavače koji učestvuju u testiranju platforme.

Ovo je vrlo važna usluga za Facebook jer on sada koristi podatke umesto svog Web prometa za monetaritaciju oglasa. Facebook je prošli mesec pokrenuu oglašavanje u feed-u koje developerima omogućava da plate za postavljanje svog oglasa unutar news feed-a.

Biće vrlo zanimljivo videti kako će se ovaj test završiti i kada Facebook planira da ga stavi u funkciju.