scareware

Na zahtev Federalne Trgovinske Komisije, Američki Savezni Sud kaznio je Kristy Ross sa 163 miliona dolara zbog pokretanja beskrupuloznih "scareware" operacija. Cilj ovih operacija je da se prevare korisnici tako da misle da je njihov računar zaražen zlonamernim programom a zatim da im se proda softver koji će "popraviti" ovaj nepostojeći problem.

FTC je 2008 godine kao deo napora da zaštiti potrošače od spyware i malwera, optužio Kristy Ross i još šest osoba za prevaru više od milion potrošača koji su kupili softver za uklanjanje malwere-a kojeg je navodno otkrilo skeniranje kompjutera.

U optužnici se navodi da je za potrebu ovakvih operacija korišćene složene i tehnološki sofisticirane Internet oglase postavljene na reklamnim mrežama i mnogih drugim popularnim komercijalnim sajtovima. Ovi oglasi potrošačima su prikazivali "system scan" koji je neminovno otkrivao mnoštvo zlonamernih i drugih opasnih datoteka i programa na korisnikovom računaru. Lažno "skeniranje" tada bi pozvalo korisnika da kupi softver za čišćenje zlonamernih programa koji su optuženi prodavali za 40 do 60 dolara.Veruje se da Kristy Ross stoji iza WinAntiVirus, Winfixer, FreeRepair, DriveCleaner i System Doctor.

Za neke izuzetno visoka kazna od 163 miliona dolara uglavnom je donesena zbog masovne proliferacije pomenutog scamware-a. Naime, Kristy Ross uspela je da ubedi više od milion potrošača da kupi njen softver za koji su verovali da rešiti njihove probleme. Pored novčane kazne, Sud je Kristy Ross takođe trajno zabranio prodaje softvera za zaštitu računara i drugih softvera koji se odnose na korišćenje računara od strane potrošača, kao i od svakog oblika obmanjujućeg marketinga.