Web analitička kompanija Spider.io izvestila je da Microsoft ne planira da popravi potencijalnu ranjivost (bug) u svom Internet Explorer-u koja omogućava svim vlasnicima Web sajtova, među njima i oglašivače i hakere, da prate kretanje kursora miša svojih posetilaca. Microsoft-ov bezbednosni tim priznao je problem i na tome se završilo, bez bilo kakvog obaveštenja o mogućnosti da se ranjivost zakrpi.

Pre nekoliko meseci Spider.io otkrio je i objavio zanimljiv “propust” u Internet Explorer-u. Ono što najviše zabrinjava jeste to što ovaj “propust” ne pogađa samo prozoru pretraživača, već nastavlja da prati kretanje kursora miša na ekranu korisnika, iza IE, čak i kada je prozor minimiziran. Ovaj “propust” pronađen je na IE6, IE7, IE8, IE9 i na novom IE10.

Mnogi smaraju da ovaj “propust” ima očigledne implikacije na privatnost korisnika ali da predstavlja i ozbiljan bezbednosni rizik koji se posebno odnosi na korisnike virtuelne tastature i keypad-a koji su stvoreni za borbu sa već široko rasprostranjenim “keylogger-om” koji hakeri koriste za krađu lozinki i drugih informacija koje se unose preko tastature.

Treba reći da lozinke nisu sigurne dok Microsoft je zakrpi ovaj “propust”. Nažalost, izgleda kao da Microsoft nema planove to da uradi.

Pomalo je smešno da kompanija koja tako odlučno podržava “Do Not Track” funkcionalnost, koje je u stvari Web zaglavlje koje sajtu govori da korisnik ne želi da se njegovo ponašanje prati, omogućava vlasnicima sajtova da uz pomoć ovog “propusta” prate ponašanje Internet Explorer korisnika.