Waze-navigacija

Ne čuje se često da mali startup odbije ponudu za preuzimanje koja je došla od najvrijednije kompanije na svijetu, ali desilo se i to. Glasine o Apple-ovoj kupovini Waze pojavile su se prije nekoliko dana ali su jučer demantovane. Međutim, prema najnovijim informacijama Apple jeste dao ponudu za kupnju vrijedan 500 milijuna dolara koju je Izraelski startup  pristojno odbio.

Sve je počelo kada je Izraelski tech sajt Newsgeek objavio da je kompanija Apple ponudila 500 milijuna dolara za Waze. Izgledalo je kao da će Apple uspjeti ugrabiti sebi vrijedan izvor podataka za poboljšanje svoje problematične iOS 6 Maps aplikacije.

Međutim, dogovor je propao. Naime, nekoliko pouzdanih izvora potvrdilo je da je Apple bio zainteresiran za kupnju Waze, ali da je njegovo ponuda bila daleko manja od onoga što je Izraelski startup očekivao. Waze je od kompanije Apple tražila da poveća ponudu na 750 milijuna dolara, s obzirom da se to nije dogodilo, pregovori su propali.

Treba reči da unatoč činjenici da je vrijednost kompanije Waze nedavno procijenjena na oko 200 milijuna dolara, da su njegovi investitori navodno tražili još višu ponudu, čak milijardu dolara.

Sve u svemu, pregovori Apple-a i Waze su neuspješno završeni, barem za sada. Izvori navode da je Izraelski startup u posljednjih godinu dana odbio dvije ponude za preuzimanje što je indikator da Waze radi na nečem velikom.

Waze kompanija koja stoji iza vrlo popularne besplatne mobilne navigacije za iPhone i Android uređaje koja ima impresivnu bazu korisnika od gotovo 30 milijuna. Međutim, kompanija još uvijek nije pronašla način da adekvatno monetarizira svoj proizvod, ili izgradi skalabilni poslovni model sa kojim bi profitirali.