najpopularniji fotoaparati na flickr-u

Za sve one koji su želeli znati koje fotoaparate ljudi najviše koriste za fotografije koje dele na foto servisima, Flickr je nedavno objavio vrlo zanimljive podatke. Flickr je objavio koji fotoaparati su se najviše koristili za fotografije objavljene na ovom vrlo popularnom foto servisu.

Važno je naglasiti da su podaci dobijeni na osnovu 100 miliona korisnika koji su u prošloj godini na Flickr postavili više od 10 milijardi fotografija. Ono što je najzanimljivije jeste da je Apple prestigao Nikon zauzevši drugu poziciju iza Canona na Flickr listi najpopularnijih fotoaparata u 2014 godini. Time je prekinuta dominacija Canona i Nikona koji su obično pobeđivali na ovakvim listama.

Na Flickr listi najpopularnijih fotoaparata u 2014 godini prvo mesto zauzima Nikon sa 13,4 odsto, slede Apple sa 9,6 odsto i Nikon sa 9,3 odsto. Na četvrtom i petom mestu su Samsung i Sony.

najpopularniji fotoaparati na flickr

Flickr je takođe predstavio i listu najpopularnijih kamera na mobilnim uređajima na kojoj je potvrđena očekivana dominacija Apple-a. Na listi 10 najpopularnijih kamera na mobilnim uređaja Apple drži sedam pozicija. Najviše fotografija (kada su u pitanju mobilni uređaji) objavljeno je sa iPhone 5, iPhone 4s, iPhone 4 i iPhone 5c. Apsolutnu dominaciju Apple-a “kvare” Samsung Galaxy S3, Samsung Galaxy S5 i HTC One.

najpopularniji fotoaparati mobilnih uredaja

Što se tiče profesionalnih fotoaparata, Flickr je objavio lista 10 najpopularnijih DSLR fotoaparata na kojoj je apsolutna dominacija Nikon i Canon modela. Generalno, ovakva dominacija Nikona i Canona je rezultat nedostatka ozbiljne konkurencije drugih brendova u poslednjih nekoliko godina. Daleko iza vodećeg dvojca nalazi se Sony čiji udeo ne prelazi 5%.

Na listi najpopularnijih kompaktnih fotoaparata (CSC – compact system camera) Sony je najpopularniji brend sa ukupnim udelom od 40%. Iza njega slede Olimpus sa 25%, Panasonic sa 20% ) i Fujifilm sa nešto manje od 20%. Gledajući pojedinačne modele, najpopularniji su Olimpus E-M5, Sony A7 i Sony NEX-6.

najpopularnijih kompaktni CSC fotoaparati

Sve tabele i analizu možete pogledati na Flickr blogu.