google EarlGrey open-source softver za tesiranje ios aplikacija

Kompanija Google učinila je EarlGrey otvorenim kodom (open-source). EarlGrey sada je dostupan svima besplatno a radi se o softveru koji programeri mogu koristiti za lakšu izgradnju i testiranje koda iOS aplikacija.

To što je kompanija učinila EarlGrey dostupnim svima kao open-source je vrlo značajno iz razloga jer je upravo to softver kojeg je Google koristio za testiranje svojih iOS aplikacija! Nekoliko Google aplikacija među kojima su YouTube, Google Calendar, Google Photos, Google Translate i Google Play Music uspješno su usvojile okvir za njihove funkcionalne potrebe testiranja.

EarlGrey je napisan u programskom jeziku Objective-C i dostupan je na GitHub pod open-source Apache licencom.

Kada je u pitanju razvoj softvera na Google-u, iOS nije najvažniji mobilni operativni sustav. Naravno, u pitanju je Android koji ima više od milijardu aktivnih korisnika. Iz tog razloga je zanimljivo vidjeti da sa EarlGrey kao open-source Google nastoji učiniti nešto više kako bi pomogao razvoj iOS.

Ono što svakako treba istaći jeste da je Google prije par godina također učinio svima besplatno dostupnim kao open-source svoj softver namjenjen za iOS aplikacije. Naime, 2012 godine je Google predstavio J2ObjC, open-source alat koji kod napisan u programskom jeziku Java pretvara u Objective-C. Ovaj projekt je nedavno ponovo privukao veliku pozornosti kada je Google objavio da je sada dostupna verzija J2ObjC 1.0.

Za one koji za zainteresirani za neke druge iOS okvire za testiranje korisničkog sučelja tu su Calabash i Appium.