google-vs-china-ghiasidotorg U poslednjoj epizodi Google-Peking spora, Google-ov pokušaj da zaobiđe Kinesku cenzuru slanjem kineskih korisnika sa svog pretraživača na necenzurisani sajt u Hong Kongu, Google.hk, čini se da su propali.

U roku od 24 sata redirekcije, Peking je zaustavio i ograničio pristup korisnicima na necenzurisani sadržaj Google Hong Kong sajta.

Kineska vlada je opisala Google-ov potez preusmeravanja korisnika na Hong Kong sajt kao potpuno pogrešan.

Sukob dolazi dva meseca nakon što su Google i kineske vlasti započele rat oko Internet cenzure i umesto napuštanja Kine u potpunosti, Google počeo da prkosi Pekingu preusmeravanjem korisnika da svoj Hong Kong sajt, gde su pravila o cenzuri mnogo blaža.

Kako se ispostavilo ovaj provokativni potez preusmeravanja se za Google učinio kao eventualno prihvatljivo rešenje za kineske vlasti.

Google je rekao da dok traje operacija preusmeravanja na Hong Kong, da će oni nastaviti sa servisima za pretragu mapa i muzike u Kini. Međutim, kako sada izgleda, kompanija je pogrešno procenila raspoloženje kineske vlade.

Google-ovo trenutno kockanje je rizično, uprkos svojoj veličini i globalnoj popularnost, u Kini je on drugi u popularnosti iza lokalnog pretraživača Baidu, čije su akcije porasle u periodu ovog spora. Google takođe mora da razmotri da li su spremni u potpunosti okrenuti leđa svojim 400 miliona korisnika i potencijalno milijardama dolara od reklamnih prihoda. Najzad, analitičari se nadaju da spor između korporacije koja se bori za svoje interese i autoritarne vlasti ne ugrožava već zategnute diplomatske odnose između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Bela kuća je izjavila da je razočarana što se Kina i Google nisu mogli složiti o tome kako da posluju zajedno, a Peking je požurio da izjavi da uprkos trenutnom neslaganju, Kina još uvek pozdravlja strane investitore i firme. U okviru kancelarije Google-a u Kini, zaposleni ispoljavaju zabrinutost da bi kineska vlada mogla u potpunosti blokirati Google.cn.