Prema analizi 24/7 Wall Streeta Apple i nezavisnim developeri izgubili su 450 miliona dolara zahvaljuJući App Store-pirateriJi na prodavnici pokrenutoj u Julu 2008. OvaJ broJ možda na prvi pogled izgleda šokantno, ali buzz koji generiše ovaJ izveštaJ može biti izgledati pogrešno. Procena se zasniva na broJevima i optimimističnoj pretpostavci da bi u suprotnom pirati kupite softvera koji kradu!?

24/7 Wall Street počinje razmatranjem razumnih brojki i statistika, uključuJući i procenu BernštaJn analitičara da Je za 510 miliona (17 odsto) od 3 miliJarde aplikaciJa preuzetih iz App Store plaćeno preuzimanje, kao i da prosečna aplikaciJa na prodavnica košta 3 dolara. U izveštaJu se takođe kaže da postoJi 7,5 miliona otključanih iPhon uređaja i iPod Touch-eva, a da 40 odsto onih koJi koriste piratske programe (statistika iz analitičke firme Pinch Media). Poražavajući podatak izvještaja je procjena da za svaki skinuti legalno softvare, svaka treća je piratska.

75 procenata stope pirateriJe se zasniva na nekoliko programera računa pirateriJe koJe su procenjene stope nigde od 75 odsto na 95 odsto po aplikaciJi. TomTom GPS Je rangiran na drugom mjestu na PirateBay.

U tri od četiri, odnosno po izvještaju 1,53 miliJardi aplikacija su piratizovane što je u proseku od 3 dolara po Jedinici, jednako 4.59 miliJardi dolara u izgubljenim prodaJama.

Članak Je pažljivo istaknuo da nisu svi pirati kupovali aplikaciJe, kako bi ih piratizovali. Kao rezultat toga, 24/7 Wall Street procenjuJe da 10 odsto pirata je uradilo jednu kupovinu, što Je na kraju rezultiralo u 450 miliona USD izgubljenih prodaJa.

Stavljajući po strani Izuzetno visok postotak piraterije od 75 odsto (koji svakako ne važi za većinu apps koje nisu popularne), optimistično je tvrditi da pirati kupuju i 10 odsto. Programer aplikacije “Layers” Ben Gotou, ponudio Je dokaz da Je, dok Je stopa pirateriJe njegove aplikacje oko 75 odsto, aplikacija je pokrenuta obično manje od tri puta sa krekovane aplikacije. Dosta korisnika i kad crackuje aplikaciju na kraju je rijetko koristi.

Ipak, neki programeri su uspeli da konvertuju svoJe korisnike sa piratskim verzijama da plaćaJu, na taj način što su aplikacije vratili na trial verziju, što izgleda jedini učinkovit pristup suzbijanja pirateriJe. To svakako važi za popularne aplikacije, dok za ostale ni opcija vraćanja u trial modus neće pomoći u konverziji u prodaju.