Marko Calasan, 9-godišnjak iz MakedoniJe, Je više nego samo klinac koJi voli računare.

Taj dječak je prošli mjesec postao najmlađi Microsoft sertifikovani sistem inženjer, dok je sa samo 6 godina dobio diplomu Microsofta kao sistem administrator.

Moram reći da je sa tehnološke tačke gledišta, Marko definitivno čudo od deteta

izjavio Je MateJ Potokar, generalni direktor Microsoft SloveniJe. Potokar je za Marka prvi put čuo iz email intervjua pre dve godine, pa je poželeo da upozna to čudo od deteta.

Kada smo obavešteni da ima želju da dođe u Ljubljanu i da bi voleo da se sastane sa ljudima iz Microsoft SloveniJe bio sam više nego radostan da mu u izađem u susret

izjavio Je Potokar. Za pola sata Marko Je održap prezentaciJu za Potokara i njegov tim u vezi aktivnog direktoriJuma, njegovih prednosti i izazova.

To Je neverovatno koliko vremena i energiJe posvetio da studira ovaJ složeni i obiman materiJal. S druge strane, nadam se da on i dalje nalazi vremena za svoju drugu ljubav po veličini, a to Je fudbal.

Marko već ima svoJ prvi angažman kao sistem administrator, te upravlja mrežom kompJutera za neprofitnu organizaciju koja radi sa osobama sa invaliditetom.

U intervju sa dječakom, Marko Je izjavio da obično potroši oko četiri sata dnevno na računaru, ali priznaJe da Je ponekad i više od 10 sati ispred monitora. Marko Je takođe nastavnik svoJim vršnjacima gdje predaje osnove računara. Tu upravlja sa 15 računara koJe je obezbjedilo makedonsko ministarstvo obrazovanja. Pored toga već i kod kuće ima pet računara, jer je Markov tata direktor firme koja razvija informacione sisteme.

Marko je dobio dozvolu od makedonske vlade da može zanemariti deo osnovnog obrazovanja kako bi imao više vremena da provede za svoJim računarima. Ponekad Je to samo nekoliko puta mesečno, te ima pristup školskim računarima u svakom trenutku.

Za svoj najnoviji projekat Marko pokušava da osmisli način slanja televizijskog signala visoke rezolucije preko relativno sporo mrežne infrastrukture. Da bi podržali njegov napor, makedonska telekomunikaciona kompaniJa ga Je direktno povezivala na backbone.

Marko ponosno tvrdi da čak i preko osnovnog DSL priključka se može dobiti bez čist HDTV signal bez poteškoća.

Poliranje će biti vrlo kratko

kaže Marko. Marko se nada da će tu tehnologiju moći pokazati ove godine na tehnološkom sajmu CeBIT u Hanoveru, Nemačka.

Za razliku od drugih vršnjaka Marku računarske igrice ne predstavljaju ništa interesantno.

Ja ne igraJm računarske igre, Jer ne postoJi ništa ozbiljno o igranju igara na kompJuterima. Ako želim da se igrami zabavim, onda izađem napolje i igram se sa priJateljima.

Iako Je već slavan i popularan u MakedoniJi, Calasan Je rekao da zaista želi da se preseli u SJedinjene Države da bude bliže naJnovijim tehnologijama.

Pogledajte njegov video intervju koji je dao poznatom CNETu:

Vjerovatno ćemo o ovom makedonskom dječaku čuti dosta u budućnosti.