Ponude za kupnju Facebook običnih dionica skočile su na $32 po dionici na SecondMarketu, online tržnici za otkup i prodaju privatnih dionica kompanija. Ta ponuda procjenjuje vrijednosti Facebook na oko 14 milijardi dolara.

Zadnji put u prosincu 2009, privatna prodaja se kretala oko $25 po dionici, odnosno Facebook je tada imao 11 vrijednost od milijardi dolara.

Svakako, ova nova cijena dionica od $32 ne predstavlja stvarnu prodajnu cijenu. Trenutno ima 20.000 dionica od običnih dioničara za prodaju po cijeni od $40 po dionici. Ipak tamo se ne pokazuje netko voljan kupiti onih 20.000 dionica za $32 po dionici, bar do sada niko nije prihvatio taj deal.

Gledajući unazad nekoliko mjeseci kada su zaposlenici i druge obični dioničari prodali 100 milijuna dolara od svojih dionica na za samo 6,5 milijarde dolara vrijednosti. To je bila prodaja precjenjena i neki dioničari nisu mogli prodati.

Ako dođe do prodaje dionica od $32 to će biti trenutak gdje je tvrtka dosegla vrijednost od 15 milijarde dolara koje Microsoft “pogurao” krajem 2007.

Zaposlenici i savjetnici su dobili obične dionica, koje se trejduju po nižoj procjeni. Venture kapitalisti kupuju privilegovane dionice na koje imaju dodatna prava i povlastice (osobito sklonost na likvidnost, što omogućuje da venture kapitalisti dobiju svoj novac natrag prije nego zajednički dioničari dobiti svoj dio).

Ali kad Facebook izađe na berzu u javnu prodaju, sve privilegovane dionice će se vjerojatno pretvoriti u obične dionice u omjeru 1:1, a te dodatne privilegije će biti automatski oduzete. Najveća razlika u vrijednosti je upravo zbog kompliciranih poreznih pravila koja daju mogućnost startup kompanijama da svojim zaposlenicima daju dionice po niskim cijenama.