U tijeku napora da se pomogne u preživljavanju stanovnika najsiromašnije zemlje u Americi od razornog potresa, hakeri širom svijeta sudjeluju u CrisisCamp Hackathons počevši od ove subote 16 siječnja.

Nekonferencioni stil okupljanja je besplatan za učesnike, koji su zamoljeni da žrtvuju svoje vrijeme i stručnost za stvaranje tehnološki naprednih projekte koji kreiraju podatke, informacije, karte i tehničku pomoć nevladinim organizacijama, agencijama za pomoć stradalih i samoj javnosti.

CrisisCamps se održava ovaj vikend a korist će imati direktno stanovnici Haitija. Volonteri svih vrsta – tehnički nadareni a i drugi – imaju mogućnost da se prijave.

Hackathoni se organizuju u Silikonskoj dolini, Londonu, Washington DC, Brookynu, Los Angelesu i Boulder/Denver. Neki od tih događaja još uvijek trebaju pomoć pri organizaciji i upravljanju, te su svi volonteri zamoljeni da doniraju vrijeme ili sredstva bez obzira koliko ga imaju na raspolaganju.

Predloženi projekti do sada uključuju osnovnu kartu za Port au Prince za nevladine udruge i agencije za pomoć stradalim, obitelj lokator, matrica volonterskih vještina, agregator vijesti za koordiniranje izvora podataka i definicije za potporu u tekućih CrisisCamp napora.

Za ideju o tome kako ove vrste tehnologije mogu pomoći u vrijeme nacionalnih i prirodnih katastrofa, pročitajte Čad Catacchiov članak na temu maprianje krize.

Cilj CrisisCampa je da okupi stručnjake iz različitih oblasti, programere i ljude koji prvi reaguju u ovakvim katastrofama te da stvore bolje tehnologije i prakse za upravljanje krizom i uklanjanje posljedica katastrofa.

Za više informacija, pratite CrisisCamp na Twitteru.