S obzirom da je Lotusphere trenutno u pozornosti javnosti projekt Vulkan bi trebao da uzme najve’i dio pozornost na ovogodišnjem velikom IBM događaju u Orlando. Aplikacija još nije puštena za developer do druge polovice ove godine, ali njegov cjelokupni potencijal kolaboracionog servis mnoge tjera na uspoređivanje sa Google Wave.

Projekt Vulkan je opisan kao sljedeća generacija Lotus Notes. To je agregacija i udruživanje elektronske pošte, kalendara, profila, radne liste i društvenih analitičkih alata okupljenih na jednom mjestu. Dizajniran je da filtrira buku iz real-time razgovora, daje preporuke i ponuditi relevantne sadržaje, što u mnogome podjeća na Google Wave.

Evo kako IBMov inženjer Ed Brill opisuje koncept projekta Vulkan:

IBM Projekt Vulkan nije potpuno nova stvar. To se nadovezuje na postojeće mogućnosti, a predstavlja buduće verzije, IBM Lotus portfelj proizvoda – uključujući i bilješke (Lotus Notes). Jedna je od ključnih tema je socijalnu i poslovnu analitiku kombinirati i primijeniti na različita scenarija za pojedine industrije koji čini kolaboraciju više fokusiranu i relevantnu. Vizija projekta Vulkan je namjera da isporučiti kolaboraciju van granica poduzeća, olakšati implementaciju tehnologije i uključiti developer-friendly usluge i API-je.

Projekt Vulkan po svemu sudeći izgleda prilično uzbudljivo. IBM izgleda kao da ima svoj zajednički stav u suradnji sa prostorom. Projekt Vulkan se razvija iz LotusLive Labs, novi R & D cjevovod za cloud-based kolaboraciju. Lab razvija kolaborativne usluge koje su se priokazane u toku tjedna Lotusphere konferencije i uključuju Slide Library ‘- kolaborativni način da se izgradi i dijeljenje prezentacija; snimanje kolaborativnih sastanaka, servis koji bilježi i transkriptuje sastanake i audio/video prezentacije uz pretraživanje i označavanje; event karta, interaktivan način za vizualiziraju i interakciju rasporeda sa konferencija i sastnaka, i dosta drugih.

Projekt se Vulkan se odlično uklapa u budućnost razvoja kolaborativnih alata za manje i veće kompanije. Njegova web-orijentirana arhitektura i otvoreni API daju izvrsne temelje dobro prilagođene za poduzeća u godinama koje dolaze.