Microsoft je u utorak izjavio da će u skladu s regulatorima odbaciti sve prikupljene podatke o korisnicima njihove Bing tražilice nakon perioda od šest mjeseci.

John Vassallo, zamjenik predsjednika Microsofta, rekao je da će tvrtka uvesti promjene u sljedećih 18 mjeseci, s ciljem da zadovolji europske savjetodavne grupe koje kritikuju tražilice koji prikupljene korisničke podatke čuvaju za potrebe oglašavanja.

Ovo bi trebali biti prilično bezbolno za Microsoft s obzirom na mali udio globalnog tržišta internet pretrage od samo 3 posto, ali je još jedan primjer američki tehnološki gigant mijenja svoj način poslovanja koji odgovaraju strožijim europskim konceptima antitrust zakona i privatnosti.

Za razliku od sporazuma o browserima, koji će biti ograničen na potrošače u Europi, Microsoftova odluka da će odbaciti korisničke podatke može utjecati na korisnika širom svijeta, uključujući i SAD. Hendrik Speck, profesor računalnih znanosti na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Kaiserslauternu, Njemačka, rekao je da će kompetitori vjerojatno slijediti Microsoftovu odluku, jer potrošači su sve više zabrinuti za on-line privatnost usred rasprostranjene krađe podataka i porasta korištenja društvenih mreža.

Europa je trenutno najveće svjetsko tržište za Internet pretragu, od ukupno 32 posto online upita (prema statistikama comScore). Azijsko-pacifička regija uzima 31 posto pretrage a Sjeverna Amerika 22 posto, navodi comScore izvješće u srpnju. Google ima 67 posto udjela globalnog tržišta pretraživanja, prema comScore, ali više od 80 posto udjela u Europi, gdje Microsoft ima samo 2 posto udjela u tržištu internet pretrage.

U 2008, Europsko vijeće za regulator nacionalnu privatnosti iz svake zemlje Europske Unije su zamolili Microsoft, Google i Yahoo da eliminiraju sve korisničke podatke iz on-line upita nakon šest mjeseci, poput IP računala, položaj i tip teksta iz polja za pretraživanje, itd.

U svom izviješću u utorak, Microsoft je izjavio kako će izbrisati korisničke IP adrese nakon šest mjeseci, ali će zadržati browser kolačiće (cookies) i druge identifikatore za narednih 18 mjeseci, koji prepoznaju računalo koje se ponovo vraća na Bing pretragu.

Google i Yahoo takođe su donijeli odluke o brisanju korisničkih IP adresa, Google nakon 9 mjeseci, a Yahoo nakon 90 dana. Iako ovo regulaterno tijelo nije zvaničan zakon, potrebno je naglasiti da su članovi ove grupe savjetodavno tijelo na razini EU, a njegovi članovi su regulatori privatnosti iz 27 zemalja, te ono što je bitno je da imaju ovlasti izricati novčane kazne nacionalno ili čak zatvoriti prekršitelje. Do sada, međutim, ni jedna zemlja nije donijela odluku da nametne sankcije tvrtkama koje ne poštuju ove uslove.

No, nakon što je prošle godine došlo do ratifikacije Lisabonskog ugovora, i donošenja odluka unutar Europske unije koja će redistribuirati neke od ovlasti, Europska komisija će steći sposobnost da inicira nove propise o privatnosti širom EU.

Microsoft je takođe izjavio da najave njemačke i francuske vlasti povodom sigurnosnih propusta su bile pretjerane, a naročito poziv koji je pozvao ljude da ne koriste njihov softver. Microsoft, koji je prošlog tjedna, izjavio da je propust u svom browseru omogućio hakerima napade na Google, izjavio je da su Njemačka i Francuska ipak su išli predaleko sa svojim preporukama.

Ovi napadi bili su usmjereni protiv određenih osoba i ne predstavljaju opasnost za široke korisničke krugove,

izjavio je Thomas Baumgartner, glasnogovornik za sigurnost u Microsoft u Münchenu.

Do sada, po našim saznanjima, nije bilo napada u Njemačkoj.