Nekolicina internet publishera je unazad par dana primjetila da Kaspersky Antivirus blokira prikaz AdSense reklama koje se prikazuju širom weba. Ovo je svakako udarac za dosta publishera tako da su vršili pritisak dok Kaspersky nije priznao da se radilo o grešci.

Isprva se špekulisalo da je AdSense skript smatran za trojan skript Trojan.JS.Redirectir.ar . Na kraju se potvrdilo da je u pitanju takozvani “false positive”, tačnije antivirus mehanizam je pogrešno identifikovao Google AdSense javascript kao trojan koji su imali u bazi.

Juče je Kaspersky Lab ispravio grešku u bazi i dao sljedeće saopštenje:

Dana 25. siječnja u 07:00 po moskovskom vremenu (GMT +3) u antivirus bazu podataka dodan je kriv navod. Kao rezultat toga, Kaspersky Laboratori proizvodi pogrešno je blokirao neke legitimne web stranice koje sadrže link na originalni skript: http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js, koji se koristi u sustavu kontekstualnog oglašavanja za Google AdSense.

Kada korisnici posjećuju pogođene web resurse, poruka je prikazan navodeći da stranica sadrži zlonamjerni program Trojan.JS.Redirector.ar.

Problem je brzo riješen i od 19:00 po moskovskom vremenu antivirus je zaustavio generiranje upozorenja za zakonite internet stranicame. Kaspersky Lab se Ispričava zbog neugodnosti koje je ovaj problem mogao ili nanijeo korisnicima. Tvrtka se stalno poboljšava svoje procedure za testiranje proizvoda i objavljivanju updatea kako bi spriječili da se takve pogreške javljaju u budućnosti.

Da li se radi o zlonamjernoj ili slučajnoj grešci Kaspersky Lab razvojnog tima, ili nekoj sabotaži, to vjerovatno nećemo saznati iz ovog izvora.

S obzirom da je Kaspersky vrlo popularan i instaliran na milionima računara širom svijeta, logično je da ovakva blokada može proizvesti priličnu frustraciju kod publisher-a dok korisnici tako nešto vjerovatno ne primjećuju, čak možda smatraju legitimnom takav način blokiranja. Svakako, postoje baner blokeri, čak i sam Kaspersky posjeduje mogućnost uklanjanja banera, dok ova varijanta nije samo uklanjala banere već izbacivala upozorenje korisniku da je sajt zlonamjeran, što svakako na korisnika ostavi upečatljivu sliku, te povratak na taj sajt sigurno više neće usljediti.

S obzirom da su operativni sistemi postali sve sigurniji, kao i browseri, broj korisnika koji koristi antivirus programe je i dalje visok. Ovaj potez se ne tiče samo publisher-a već i samog Googlea koji u suštini upravlja profitom takviih oglasa.