Današnji mobilni telefoni su naoružani tehnologijom koja nije bila dostupna nikad ranije na tako malom uređaju, međutim dosta korisnika mobilnih telefona se ne služi svim funkcionalnostima a tako ni pristupom na internet putem mobilnog telefona. Prema istraživanju britanske agencije za istraživanje tržišta Essential Research, 76% korisnika mobilnih telefona ne koriste pristup internetu.

Ova studija, koja je bila usredotočen na 2.000 osoba iznad 16 godina koji žive u Velikoj Britaniji, između ostalog pokazuje, da je samo 10% vlasnika mobilnih telefona koriste pristup internetu na dnevnoj bazi.

Neki se pitaju tko ne bi želio imati GPS-omogućen Google Maps na dohvat ruke, ili mogučnosti da se oslobodite radnog stola u kancelariji a i dalje imate mogućnost da odgovarate na važne e-mailove, studija pokazuje da 60 % ispitanika tvrde da njihov telefon nije sposoban za pristup internetu i samo 30% ispitanika koji bi željeli promijeniti tu činjenicu.

Danas čak i najosnovniji telefoni nude mogućnosti pristupa Internet, ali je činjenica da ljudi vjeruju da oni ne mogu pristupiti sa takvim telefonima internetu. U stvarnosti, gotovo 90% ispitanika su imali barem GPRS Internet konekciju.

Osim toga, troškovi i nezapažena korisnost su dva najveća faktora koji ne doprinose mobiliziranju pristupa webu. Više od tri četvrtine ispitanika je tvrdilo da su oni mislili da je preskupo za korištenje, a 60% je tvrdilo da je potreban napor kako bi naučili kako koristiti telefon za te svrhe tako da im to nije bilo vrijedno truda.

Tko ustvari koristi mobilni web? Većina osoba koji koriste Internet funkciju na svom mobilnom smart telefonu su mladi, urbani profesionalci. Oni su u prosjeku u dobi od 16 do 34 godine, žive u gradu i zarađuju više od 65.000 dolara godišnje. Gotovo tri četvrtine dnevnih korisnika su profesionalci.

Jedna od najvećih oblasti u mobilnom internetu je korištenje društvenih medija (Facebook i Twitter). Za dnevne mobitel-Internet korisnike, 70% koriste telefon za pristup socijalnim mrežama.

Sve u svemu, čini se da je ova studija kontrast opće navale oko mobilnih telefona i Internet funkcionalnosti, gdje samo nekolicina tehnološki naprednijih korisnika koriste internet, dok to i dalje nije norma za cijelo društvo. Postoji određen demografski procenat koji koristi Internet putem svojih mobilnih telefone, dok izvan toga, ta vrsta usluge ostaje skupa, neupotrebljiva i nedostupna u očima javnosti.