Za one koji nisu znali, Papa i Vatikan su se već odavno krenuli uključivati u socijalne medije. Od Vatican YouTube kanala, preko Vatican Facebook stranica, a sada i apela Pape da se svi sveštenici uključe u blogovanje govori o novoj strategiji Vatikana da putem interneta širi katoličanstvno. Nova rješenja iz Vatikana treba da potiču katoličke svećenike za pokretanje blogova i web-zagrljaj.

Uoči 44. Svjetskog dana komunikacije, Papa Benedict XVI izdao je poruku i pozvao svećenike da koriste nove medije za širenje Evanđelja u svojim zajednicama.

Poruka, pod naslovom Svećenik u digitalnom svijetu: Novi mediji u službi Riječi, potiču se sveštenici da prate samog Papa, i njegove aktivnosti koje su dostupne preko papinog web sajta Pope2You.

Nemojte očekivati da će lokalne katoličke crkve početi izdavati “LOL Svećenik” video materijale, ali sigurno će ovaj poziv djelovati naročito na mlađe svečenike da prate papin kurs u svijet socijalnih mreža i socijalnog marketinga.

Bez obzira na vaše vjersko uvjerenje, teško je reći da nije impresivno vidjeti da je 82 godine star vođa Katoličke crkve podložan društvenim medijima. Bit će zanimljivo vidjeti samo koliko će svećenici slijediti vodstvo.