Nakon upozorenja od SAD-a i napetih odnosa te dvije države i zadnjim medijskim prepucavanjima, kineska vlada je izdala saopštenje gdje negira sudjelovanje u bilo kojim sajber napadima na Google i brani svoju on-line cenzuru.

Izjava, objavljena u ponedjeljak u Pekingu za državnu novinsku agenciju Xinhua, dolazi skoro dva tjedna nakon što je Google zaprijetio da će se povući iz zemlje nakon saznanja da hakovani email nalozi pripadaju aktivistima za ljudska prava.

Bilo koja optužba da je kineska vlada sudjelovala u bilo kojim sajber napadima, bilo na direktan ili indirektan način, je neosnovana tvrdnja i ima za cilj ocrniti Kinu,

izjavio je nepoznati glasnogovornik kineskog Ministarstva industrije i informacijskih tehnologija po izvorima Xinhua.

U izjavi postavljenoj na kineske službene web stranice ureda Državnog savjeta za informiranje, branjen je stav Kine vezan za reguliranje Interneta uz tvrdnju da bi trebao biti bez miješanja vanjskih uticaja.

Američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton službeno je osudila Internet cenzuru u svom govoru prošli četvrtak. Kina, koja je navela da tvrtke koje posluju u toj zemlji moraju poštivati i poštovati njezine zakone, odgovorila je na upozorenje da bi novi američki stav mogao ugroziti odnose između dviju zemalja.

SAD su kritizirale kinesku politiku za administraciju Interneta i insinuirao da Kina ograničava slobodu Interneta … To vodi u suprotnosti s činjenicama da može ugroziti kinesko-američke odnose,

dodao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Google tvrdi da je Izvorni kod ukraden iz nekoliko od 30 kompanija iz Silikonske doline što je i bio cilj napada, rekao je izvor. Adobe Systems je potvrdio da je bio na meti napada, a izvori tvrde da su među ciljevima bili i Yahoo, Symantec, Juniper Networks, Northrop Grumman i Dow Chemical.