Video igrice se krive za dosta stvari, međutim utvrđeno je da su video igrice krive za povratak bolesti koja je pre 3 stoljeća harala Evropom. Radi se o rahitisu, za šta je glavni uzrok nedostatak vitamina D. Djeca u zemljama u razvoju (kao i što je naš region) mogu patiti od njega, pa se i dan danas bebama do druge godine daje vitamin D naknadno s obtirom da u majčinom mljeku ne postoji, a bebe se ne izlažu dovoljno svjetlosti.

Rahitis dovodi do stagnacije dječijih kostiju koja može dovesti do fizičkih deformacija.

Profesor Simon Pearce i konzultant pedijatar Timothy Cheetham, napisali su članak u časopisu British Medical Journal u kojem su izložili zabrinutost da bi se rahitis mogao vratiti u Veliku Britaniju.

Djeca imaju tendenciju da ostanu u kući i po nekoliko dana i igraju na njihovim računalima umjesto da uživaju na svježem zraku. To znači da su njihove razine vitamina D lošije nego prethodnih godina,

rekao je profesor Pearce Times.

U stara vremena, djeci se davala ulje jetre bakalara kako bi se osiguralo da se zadržala razina vitamina D.

S obzirom da je sunčevo svjetlo u Britaniji dragocjeno, nebi bilo loše da roditelji inisistiraju na tome da im djeca redovno provedu i po nekoliko sati van kuće i na suncu.

Čini se prilično jasno da djeca slušaju vrlo malo na svoje roditelje ovih dana, tako da i da insistiraju teško bi natjerali djecu van. Svakako, dodatna edukacija djece i roditelja o vitaminu D i posljedicama bi sigurno napravila bolji uspjeh po tom pitanju.

Ono što autori ovog članka predlažu je saradnja sa kreatorima popularnih igrica kao što su World of Warcraft, Grand Teft Auto je da pomognu i kroz svoje reklame djecu koja provode previse vremena za igračim konzolama prikažu kao igrače koji nikad ne uspjevaju da riješe ciljeve u igricama, što bi vjerovatno djelovalo na psihu te djece koja prekomjerno provode igrajući računarske i konzolarne igrice.