Australska Vlada se suočava sa poniženjem nakon usvajanja smiješnog zakona zabrane objavljivanja anonimnih komentara o predstojećim izborima.

Nakon kampanje protiv uvreda uperene protiv Južne Australske Vlade, objavljene u novinama Adelaide Now i na mnogim blogovima, državni pravobranitelj, Michael Atkinson, sinoć je dao izjavu u kojoj obećava da će ukinuti zakon odmah nakon izbora.

Adelaide Now ovo naziva pobjedom glasa naroda, a državni pravobranitelj tvrdi da je on samo slušao biračko tijelo, mada ne bi bilo čudno da je neka viša politika u pitanju.

Australija nema zakon koji štiti slobodu govora općenito. To ima Ustav, a tumačenje Ustava od strane Visokog suda daje jednu vrstu slobode govora, za Australce, podrazumijevano ustavno pravo na slobodu političke komunikacije.

Postavlja se pitanje, da li je Adelaide Now i blogger-sfera prisilila Micheals-a da ukine zakon, ili je poziv iz ustavnog odvjetništva ili čak poziv Robert McCelland-a iz australskog pravobraniteljstva, u kojem su mu možda sugerirali da je taj zakon vjerojatno je neustavan?

To ne znači da su postupci Adelaide Now i blogera bili uzaludni. To što su učinili donijelo je pozornost, na činjenicu da Australski političari sada shvataju prirodu Interneta kao medija za komunikaciju. Što je potrebno sada su političari koji znaju kako raditi u tim okolnostima i ispunjavati svoje obaveze prema izbornom tijelu.