Do 2014, se predviđa, da će promet preko mobilnih mreža širom svijeta doći do 3,6 exabajta mjesečno, odnosno 40 exabajta godišnje. Ovo je godišnja stopa rasta od 108 posto u period od 2009 do 2014.

Vjeruju se da će količina prenesenih podataka preko mobilne mreže do 2014 biti jednaka 1 milijardi DVD-ova. Za usporedbu, to je ekvivalentno 133 puta svih podatke koji su ikada preneseni preko mobilne mreže od kada mreža postoji, tj. od 1980 pa do danas.

Danas, to u prosjeku iznosi 1,3GB mjesečnog prometa. To je ekvivalentano sa oko 650 MP3 glazbenih datoteka. Do 2014, prosječan mobilni promet će generirati 7GB, što je ekvivalento sa oko 3.500 glazbenih MP3 datoteka,

rekli su u Ciscu.

Stopa raste i danas je oko 2,4 puta brža nego fiksni prenos podataka širom svijeta. Apple iPhone, koji je predstavljen 2007, ubrzao je trend rasta za prenos putem mobilnih uređaja. No, u narednih nekoliko godina, očekuje se cijeli set uređaja koji će se pojaviti na tržištu, uključujući i nekoliko njih koji će biti na Google-ovom Android operativnom sustavu. Do 2014, istraživači za Cisco indeksa procjenjuju da će biti više od 5 milijardi osobnih uređaja povezivanih sa mobilnim mrežama.

Doug Webster, viši direktor marketinga Cisco-a, rekao je da promet podataka preko mobilne mreže raste brže nego je itko očekivao do prije pet godina.

Korištenje pametnih telefona, Netbooks, e-čitatelji i web video kamere, kao i aplikacija za povezivanje uređaj-uređaj, kao što su e-zdravlje monitoring i sustavi za praćenje imovine, i dalje nastavljaju da se izrazito koriste na mobilnoj mreži,

dodao je on.

Drugi važan segment rasta prometa je mobilni video. Istraživači u Cisco-u procjenjuju da će promet videa preko mobilnih do 2014 predstavljati 66 posto ukupnog prometa preko mobilnih uređaja, to je povećanje od 66 putu za period 2009 do 2014. To je najviša stopa rasta za bilo koji promet preko mobilnih koje prati Cisco VNI Global Mobile Data Forecast, kažu u kompaniji.

Neki operatori bežičnih mreža već se bore kako bi išli u korak s potražnjom. Na primjer, AT&T, ekskluzivni zastupnik Apple iPhone za SAD, je rekao da je promet na njihovoj mreži porastao 200 posto u 2009 godini. Tvrtka je bila kritizirana od strane potrošača zbog loše usluge u gusto naseljenim urbanim područjima kao što su San Francisco i New York.

Tvrtka je nedavno izjavila da će uložiti dodatnih 2 milijarde dolara u 2010 da bi nadogradila svoju mrežu tako da može da podnese nadolazeći udar prometa.

I ostali počinju nadogradnju svojih mreža na 4G bežičnu tehnologiju. Verizon Wireless izlazi sa komercijalnom uslugom 4G koristeći tehnologiju nazvanu LTE do kraja ove godine. I Clearwire širi svoju 4G WiMAX mrežu u 2010 i 2011 godini.

I dok mnogi bežični operateri govore o svojim planovima za nadogradnju mreže, oni još uvijek nisu ništa rekli o tome kako će potrošači da plate sve ove nove usluge. Da li će novi poslovni model promijeniti navike potrošača i potrošnje još nije poznato, ali je jasno da su potrošači već zakaćeni na mrežu koja se jako brzo razvija.