techch Tokom proteklih 48 sati, a možda i duže, TechCrunch je bio blokiran unutar Kine.

Potvrda je stigla od tipstera unutar Kine, koji više ne mogu pristupiti sajtu, kao i putem web alata kao što su WebsitePulse i Just Ping koji pinguju lokacije iz unutrašnjosti Kineskog Velikog Zida.

Nismo baš sigurni zašto su blokirani. Nedavno je TechCrunch podržao Google-ovu odluku da možda prestane sa poslovanjem u Kini nakon cyberattack-a na njihove servere u zemlji, možda je to?

Druga mogućnost, koja se graniči sa apsurdom je ta, da je postavljena duhovite poruke poređenja Google-ovog službenika koji je zaustavio svoj automobil, jer je pričao na mobilnom telefonu sa famoznim TankMan-om koji je blokirao Kineske tenkove na trgu Tiananmen. Naslov poruke: "Googler ima svoj trenutak na Tiananmen trgu."

Možda kineske vlasti nisu mislili da je to smešno. Kina još uvek ima politiku da briše sve reference sa Web-a koje su vezane za TankMan i Tiananmen ustanak od pre dve decenije. Kina je blokirala Twitter na 20. godišnjicu Tiananmen-a prošlog leta, pa je blokiran Facebook, Bing i druge lokacije u doba nemira.

Da bude jasno, ovo je sve špekulacija, niko ne zna tačno zašto su blokirani. Postoji toliko mnogo načina na koji su mogli uvrediti zvaničnike Kine.