1_google_logo Žalba je upućena od strane Foundem sajta iz Velike Britanije (koji se bavi poređenjam cena), francuskog pretraživač ejustice.fr i Microsoft-ovog Ciao.

Google-ov advokat Julia Holtz je rekla da je Internet gigant uveren da posluje u okviru Evropskog prava o konkurenciji.

Foundem tvrdi da je njegov sajt premešten u Google rezultatima pretrage.

Foundem tvrdi da je naš algoritam smanjio vrednost njihovog sajta u našim rezultatima, jer su oni vertikalni pretraživač i tako direktan konkurent Google-u,

kažu u Google-u .

Ejustice.fr prigovor takođe potvrđuje ove navode.

Žalba u vezi sa poređenjem cena sajta Ciao, kojeg je Microsoft kupio 2008 godine, tiče se Google-ovih standardnih prava i uslova. Microsoft je na početku svoj slučaj uputio Nemačkim vlastima, ali Google kaže da je sada prenet na Brisel.

Microsoft-ov portparol je rekao:

Iako još uvek nismo obavešteni od strane komisije, mi verujemo da je to prirodno za takmičenje, da zvaničnici treba da pogledaju koliko je važno online oglašavanja za razvoj interneta i kolika je dominacija jednog igrača. U međuvremenu, mi ćemo i dalje sarađivati u istrazi nemačke vlade po žalbi koju je podnio Ciao.

Google dominira na tržištu pretraživača, ima oko 65% udela na tržištu SAD i oko 90% u Evropi.

U saopštenju, Evropska komisija je potvrdila da je primila tri pritužbe protiv kompanije Google, na kojima trenutno rade, ali da zvanična istraga nije otvorena.

Kao što je uobičajeno, kada je Komisija primila pritužbe, upoznala je Google sa njima i zamolila da prokomentariše navode,

navodi se u saopštenju Komisije.

Foundem je u svojoj žalbi naveo da je Google u mogućnost da proizvoljno kažnjavanje svoje rivale i sistematski korist svoje usluge i da je Google pretrage mehanizam za automatsko umetanje svoje usluge na istaknuta mesta u svojim rezultatima pretraživanja i predstavlja direktnu opasnost za zdravu konkurenciju i inovacije.

Foundem osnivač Shivaun Raff je rekla da su problemi sa Google rangiranjem rešeni u decembru 2009, ali je žalbe podnesena u ime drugih firmi za pretragu. Takođe je rekla da Google ima, bez presedana, veliku kontrolu nad tržištem.

Mi samo želimo jednake šanse i nadamo se da će naš slučaj inspirisati i druge,

rekla je ona