Jedna zanimljiva statistika kaže da 61% (što je gotovo 2/3) tvrtki eksperimentira sa socijalnim medijima. Velika većina, 90%, kaže kako očekuje da socijalni mediji još više napreduju (u smislu vremena provedenog na njima), dok samo 8% očekuje da će stagnirati a 2% očekuje da će doći do smanjenja vremena provedenog na socijalnim medijima u sljedećoj godini.

Neka bitna zapažanja statistike:

  • Većina tvrtki imaju poteškoće sa mjerenjem povrata ulaganja u socijalne medije. Gotovo dvije trećine ispitanika (61%) kaže da su njihove organizacije loše (34%) ili veoma loše (27%) sa mjerenjem povrata ulaganja u društvene medije .
  • Povećanje prometa na web stranicama je poslovni cilj marketinga a najćešće se pokušava utjecati kroz socijalne medije. Tri četvrtine (74%) tvrtki kaže da koriste socijalne medije za povećanje prometa.
  • Direktan promet na web sajtovima kao matrica za mjerenje se najčešće koristi za mjerenje učinka na ne socijalnim medijima, kaže dvije trećine ispitanih tvrtki (63%).
  • Veće prepoznavanje branda (64%) je drugi najvažniji poslovni cilj u pogledu utjecaja socijalnih medija. Sličan udio ispitanika (62%) navode bolji ugled brenda.
  • Unatoč raširenom prepoznavanju brenda kao i ugledu brenda na koje utječe social-medijski marketing, samo četvrtina ispitanika (25%) potpuno koristiti online spominjanje brenda kao matricu za mjerenje izvan socijalnih medija. Samo 15% koristi brand percepciju kao matricu.
  • Više od polovice tvrtki (56%) kaže da se trude ostvariti povećanje prodaje putem raznih aktivnosti na socijalnim medijima ali samo četvrtina tvrtki (24%) koristi prodaju kao matricu za mjerenje uspjeha socijalni medija.

social-media-experimenting

Facebook je najčešće korišteni socijalni medij, kojeg 85% anketiranih tvrtki koristi ga kao dio svoje marketinške strategije. Odmah iza Facebook-a slijedi Twitter sa 77%, LinkedIn sa 58% i YouTube sa 49%.

Više od dvije trećine ispitanih kompanije kažu da je iznos novca potrošenog na socijalne medije veći nego prošle godine, dok je 30% kažu da su im izdvajanja ostala ista, a 81% tvrtki očekuju da će im se proračuna za socijalne medije povećati tijekom iduće godine , dok 18% očekivati da izdaci ostanu isti.