_44622171_microsoft_yahoo_ap_226b Evropska komisija je donela odluku kaja ne znači narušavanje konkurencije. U obrazloženju svoje odluke, Komisija je navela da Microsoft i Yahoo zajedno trenutno imaju manje od 10% tržišta pretraživača u Evropi, a Google kontroliše 90%.

Komisija očekuje da udruživanje poveća konkurenciju u Internet pretrazi i reklamiranju što omogućava Microsoft-u da postane jači konkurent Google-u.

Odeljenje Pravde SAD-a , je takođe podržalo ovaj sporazum.

Prema sporazumu, Yahoo će koristiti Microsoft Bing pretraživač, a dve firme će deliti prihode.

Microsoft traži naćin da poveća svoj udeo u industriji pretraživača, kojom dominira Google. Izvršni direktor Microsoft-a Steve Ballmer je rekao da odobrenje predstavlja uzbudljivu prekretnicu.

Verujem da će Microsoft i Yahoo zajedno promovisati veći izbor, veću vrednost i bolje inovacije naših kupaca, kao i naših oglašivača i izdavača,

dodao je on.

Ovaj sporazum daje Microsoft-u veći dio u poslovanju oko Internet oglašavanja, ali je i dalje jako daleko od Google-a. Microsoft Bing je tehnički veoma dobar pretraživač, ali ga niko ne koristi, a trenutno ne ostvaruje ni profit.

rekao je analitičar Chris Green iz DMG Europe.

Prema 10-godišnjem sporazumu, Yahoo će koristiti Microsoft Bing pretraživač a Yahoo će zauzvrat obezbediti glavni prodajni tim za reklamiranje Bing-a. U zamenu, Microsoft će zadržati 12% prihoda od Bing-a u prvih pet godina, a preostalih 88% će plaćati Yahoo-u.

2008 godine, Microsoft je ponudio 47.5 milijardi dolara za kupovinu Yahoo-a, ali je njegova ponuda bila odbijena.

MICROSOFT

YAHOO

Godišnji prihod od 58.44 milijarde dolara Godišnji prihod od 6.46 milijarde dolara
Godišnji neto profit od 14.57 milijarde dolara Godišnji neto profit od 598 miliona dolara
93.000 zaposlenih 13.900 radnika