facebook_logo Prema izvještajima analitičke tvrtke Compete, socijalna mreža Facebook, je prestigla Yahoo!, i sad se bliži Google-u koji je na poziciji 1 po broju jedinstvenih posjetitelja mjesečno unutar SAD-a. Compete je upravo objavio svoj siječanjski izviještaj u kome navodi da je gotovo 134 milijuna američkih korisnika posjetilo Facebook prošlog mjeseca. Google je vidjelo gotovo 148 milijuna.

Google je prije točno 2 godine preuzeo od Yahoo-a prvu poziciju. Njegov promet je porastao za nešto preko 1 milijun posjetitelja između prosinca i siječnja, dok je Facebook-ov promet porastao za gotovo 1,5 milijun a Yahoo-ov promet je pao za gotovo 1,5 milijun korisnika.

Socijalne mreže bilježe porast prometa u odnosu na tražilice. Postoji opravdani strah Google-a da bi socijalne mreže uskoro mogle da prestignu tražilice, mada su ti brojevi za poređenje malo manje jasni.

Što bi to trebalo značiti ako socialne mreže preuzmu primat po broju posjeta ? Vjerovatno bi se pretplatili na RSS više nego što smo ikada ranije kako bi kupili ažurirani sadržaj od interesantnih organizacija, velikih i malih. To će biti nova era koja će biti mnogo teža za monetarizaciju, sa bitkama oko privatnosti, ali će se pojaviti i nove inovativne platforme.

Stvari će se promijeniti ako se trenutni trend rasta socijalnih mreža nastavi, to je veliki razlog zašto Google vidi Facebook kao suparnika.