facebook_logo Prema web-mjerenju tvrtke Compete Inc, Facebook je prešao ispred Google i postao najbolji izvor za promet na glavne portale kao što su Yahoo i MSN, a i među vodećima je za druge vrste web lokacija. Ovaj trend prebacuje način pristupa web-sajt operatera online-marketingu, čak i Google poduzima korake da se preseli u socijal-medijski svijet.

Neki stručnjaci kažu da bi socialna medija mogla postati sljedeća Internet tražilica.

Ljudi troše manje vremena za pretragu Interneta za kako kažu, svoju dušu, već na temelju preporuka ili aktivnosti prijatelja,

rekao je Dave Yovanno, izvršni direktor Gigya Inc, Palo Alto firma koja nudi društveno-medijske usluge.

Godinama unatrag web operateri su morali brinuti da li su podesili odgovarajući stupanj search-engine optimizacije kako bi bili sigurni da će ih tražilicama uvrstiti među vrhunske rezultate. Sada moraju uzeti u obzir i ono što kompanije poput Gigya nude, socijalno-medijska optimizacija.

Korištenjem snimke prometa iz prosinca, direktor online medija i pretraživanja u Compete Inc., Jessica Ong, pokazala je da je 15 posto prometa ka glavnim Web portali kao što su Yahoo, MSN i AOL došao sa Facebook-a i MySpace-a. Lavovski dio tog prometa, 13 posto, je došao sa Facebook-a. Google je treći sa 7 posto, odmah iza e-commerce web sajta, eBay, koji je imao 7,61 posto. MySpace je četvrti sa nešto manje od 2 posto.

Google čini 21,3 odsto preporuka na web stranice obožavatelja filma, ali Facebook je odmah na drugom mjestu sa 12,4 posto. A u video kategoriji, Google, koji je vlasnik YouTube-a, bio je prvi s 22,9 posto, ali Facebook je bio sljedeći sa 12,7 posto. Facebook kaže da ima 400 milijuna aktivnih članova, uključujući i oko 225 milijuna dodanih u posljednjih 12 mjeseci.

David Berkowitz, direktor klijentne strategije u tvrtki 360i iz New York-a, izjavio je da važnost tražilice ne ide daleko.

Potrošači samo troše oko 5 posto svog vremena na online pretraživanja a ostalih 95 posto vremena na destinaciju,

rekao je  Berkowitz.

Google je prošlog tjedna kupio Aardvark, socijalno-medijsku tražilicu za pitanja i odgovore, a zatim je pokrenut Google Buzz, koji omogućava korisnicima Gmaila da postave, video, fotografije i linkove, sve kao na Facebooku.