Na to pitanje u anketi koju je sprovela firma The Nielsen Company više od 27.000 potrošača iz 52 zemalje, je odgovorilo sa "možda". Kao što se očekivalo, velika većina (85%) preferira da slobodni sadržaj ostane slobodni sadržaj.

Medijski sadržaj koji potrošači najverovatnije plaćaju ili su spremni da plate uključuje filmove, muziku, igre i video, kao i aktuelne televizijske emisije.

paid-content-type

Najmanja verovatnoća plaćanja je za sadržaj koji se često nudi od strane drugih korisnika po prilično niskoj ceni. One uključuju socijalne zajednice, spotove i blogove.

U sredini su novine, časopisi, radio vesti i talk shows, mada večina ovoga je postala dostupana na drugim mestima i to besplatno.

Potrošači u svetu uglavnom se slažu da će online sadržaj morati da ispuni određene kriterijume pre nego što ljudi počnu da ga plaćaju.

Troje od četvoro učesnika ankete, ili 78%, smatra da ako su se već pretplatili na novine, časopise, radio ili televizijski servis, treba da budu u mogućnosti da koriste svoje online sadržaje besplatno.

U isto vreme, 71% globalnih potrošača kaže da online sadržaj mora da bude znatno bolji nego što je trenutno besplatni, ako misle da plate za to.

79% ne bi više koristiti internet sajt koji naplaćuje usluge, računajući da mogu naći iste informacije bez troškova.

62% potrošača veruje da kada jednom kupe sadržaj, treba da mogu da ga kopiraju ili dele sa kim god žele.

Kompanije su eksperimentisale sa raznim modelima plaćanja, od kompletne usluge za pretplatnike do pojedinačnih transakcija ili tkzv. micropayments. Među anketiranim po Nilsen-u, oko polovine (52%) koristi ovaj drugi model, ali micropayments se pokazao kao glomazan za implementaciju u prošlosti. Samo 43% kaže da bi ih lakši način plaćanja verovatno potaknuo da kupe sadržaja na mreži.

Bez obzira na to koji sistem su izabrali, medijske kompanije sigurno neće napustiti oglašavanje i potrošači će nesumnjivo i dalje videti oglase zajedno sa plaćenim sadržajima. 47% ispitanika su spremni da prihvate reklamiranje na slobodnom sadržaju, ali isto tako 64% smatra da ako oni moraju da plate za sadržaj na mreži, ne bi trebalo bi da postoji ijedan oglas.