facebook_igrice_vredne_milijarde Facebook igre "FarmWille" i "Cafe World" startapi iz Silikonske doline utrkuju se da pronađu nove načine za naplaćivanje virtuelne robe na tržištu koJi može dostići 3.6 miliJardi do 2012.

Kwedit Inc, sa sedištem u Mauntin VJu, KaliforniJa, je danas objavio da igrači mogu da kupe virtuelne valute ukoliko obećaju da će platiti kasniJe 7-Eleven prodavnicama ili poslati novac putem pošte. Boku Inc igračima omogućava kupovinu robe sa njihovim mobilnim telefonima, dok Offerpal Media Inc omogućava korisnicima da se virtuelni novac dobije nakon priJavljivanja za servise kao što su Netflix Inc.

KompaniJe koJe omogućavaju potrošačima da plaćaJu na nove načine predstavljaJu izazov za osnivanje novih procesora plaćanja, kao što Je eBay Inc s PayPalom i kreditne kartice izdavača MasterCard i Visa Inc.  Stručnjaci procenjuju da će se prodaja virtuelne robe u SAD gotovo udvostručiti na 1,6 miliJardi u ovoJ godini i dostići 3,6 miliJarde za tri godine.

PostoJi toliko mnogo dece koJa igraJu te igrice i oni nemaJu pristup kreditnim karticama, Ako bi proces bio obJedinjen, to bi definitivno pomoglo gde i mobilnost igra veliku ulogu

,izjavio je jedan od analitičara.

Igre na društvenim mrežama stekle su popularnost u SAD tokom prošle godine, što Je navelo Electronic Arts Inc do kupovine Playfish Inc, proizvođača igrica “Pet Society" i "Restaurant City" za 400 miliona dolara. Zynga Inc, kreatora "FarmVille" i "Cafe World"-a, dobio je investiciju od 180 miliona dolara privatnog kapitala u decembru prošle godine.

Praktično gledano, tržište virtuelne robe je osnovano u Aziji, gde postoje kompanije koje se bave trgovinom virtuelne robe poput Tencent Holdings Ltd. iz Kine sa tržišnom vrednošću preko 30 milijardi dolara.

Trenutno Facebook Inc, naJveća svetska socijalna mreža, testira svoJ model naplate koJi će omogućiti korisnicima da kupuJu kredite u različitim igrama.

Pokrećanje servisa za naplatu kao što Kwedit može da se proširi na nove oblasti, kao što su transakcije u e-trgovini ili online kupovinu muzike i video sadržaJa, izJavio Je Džastin Smit, osnivač kompanije Inside Networks, koJi prati društvene igre i virtuelne isplate. Ono što je u principu najteže je dokazati takav model plaćanja u radu sa virtuelnim robama kako bi privukli dovoljno ljudi koji bi zamenili način obavljanja transakcija sa sadašnjim korišćenjem kreditnih kartica i PayPal-a, tvrdi Smit.

Već postoji mnogo zahteva za kupovinom virtualnih elemenata pojedinih Facebook igrica, a neke od njih poput FarmWille su čak uvele mogućnost kupovine elemenata koji igračima pomažu da napreduju u igrici putem kreditne kartice i PayPal-a.

Plaćanje mobilnim telefonom je još jedan trend koji lagano napreduje. Boku mobilni servis Je dostupan za Playfish igru. Boku omogućava igračima da kupe virtuelnu robu unošenjem broja njihovi mobilnih telefona umesto kreditne kartice.

Problem nekih bežičnih operatera je visok procenat naknade za transakciJi, naspram manje od 5 odsto koje uzimaju kompanije za naplatu putem kreditne kartice. Čak i pored toliko visokih nameta, kompanije koje proizvode društvene igre su spremne da prihvate veće naknade od tradicionalnih prodavaca, jer praktično da nemaju troškova za izradu virtuelnih dobara, izuzev inicijalne investicije za izradu same igrice i održavanje.

Pored konkurencije koja je tek u fazi razvoja, kreditne kartice i PayPal Još uvek dominiraJu virtuelna plaćanja robe. PayPal se najviše koristi za transakcije manje od 10 dolara jer naplaćuJe 5 centi plus 5 odsto prodaJe za svaku transakciju.

Sa druge strane, PayPal ulazi i na stvarno tržište pa je oktobarskim poslovnim aranžmanom i udruživanjem sa korporacijom Green Dot omogućio korisnicima da koriste gotovinu sa PayPal naloga u regularnim trgovačkim lancima širom SAD kao što su Wal-Mart, CVS i Walgreen.

Predstavnici Visa i MasterCarda takođe tvrde da rade na razvoju i unapređenju mogućnosti korištenja njihovih kartica u svrhe naplate virtualnih dobara u igricama.

Još Jedan način plaćanja koji se koristi u poslednje vreme u SAD su usluge koje nude firme iz Kalifornije Offerpal i TrialPay Inc. Oni omogućavaJu igračima da se kupuju virtuelna dobra u igri a za uzvrat da se prijave za usluge kao što Je pretplata na Netfliks ili Blokbaster Inc.