images Prema najnovijoj studiji sigurnosne tvrtke Sophos, pravi problem sa društvenim mrežama, a prije svega misli se na Facebook, je sigurnosni rizik koji postoji za organizacije. Nakon što je sprovela anketu u preko 500 tvrtki, Sophos otkriva da je kod 60% anketiranih tvrtki Facebook predstavljao najveći rizik sigurnosti. Slijedeći je bio MySpace sa 18%, Twitter 17% a zatim LinkedIn sa 4%. Izvještaj navodi prikupljene podatke iz Cisco web aparata (popularni sigurnosni uređaji koji se koriste u brojnim poduzećima širom svijeta), koji dokazuju Facebook–ovu popularnost među poslovnim korisnicima današnjice. Od svih web posjeta koje je pratio Cisco 2009 godine, 2% su bile na društvene mreže, i iz ta 2%, 1.35% bile su na Facebook. Sa 350 milijuna korisnika, Facebook je najveća društvenih mreža.

Malware i Spam, malware se sve više smatra primarnim razlogom za blokiranje Facebook–a na radnom mjestu. Od travnja 2009, došlo je do 70% povećanje broja tvrtki koje su prijavile spam i malware napad putem društvenih mreža.

Ponašanje uposlenika, čija reakcija kada se sretnu sa rizicima je nepredvidljiva i opasna, 72% od broja anketiranih tvrtki vjeruje da bi ponašanje korisnika moglo da ugrozi sigurnost, što je porast u odnosu na 66% u travnju prošle godine.

Izgubljeni podaci, su još jedna opasnost od društvenog umrežavanja, korisnici imaju tendenciju da sve više dijele privatne informacije s drugima, ne shvaćajući opasnost.

Nažalost, za one koji su zaduženi za provedbu korporativne sigurnosti, jednostavno blokiranje Facebook i drugih socijalnih mreža putem nije više realno rješenje. Mreže su često dio tvrtkine marketinške i prodajne strategije, što znači da ne mogu biti blokirani tek tako, nego umjesto toga, tvrtke se potiču da koriste jedinstven pristup za ublažavanje prijetnji koje kombiniraju podatke praćenja, kao i zaštitu od malware programa.